Инфо

8. април 2021.8. апр 2021.
Међународна промоција града
Шабац етапни домаћин у бициклистичкој трци „Београд – Бања Лука“

Међународна промоција града

Циљ прве етапе у Шапцу. На Градском тргу такмаци баш на Дан града Такмичари из 35 држава и свих континената долазе у Шабац. Промоција спорта, туризма и здравих начина живота. Посебне везе Србије и Републике Српске. Трка из прве категорије Међународне бициклистичке федерације
Шабац ће бити један од градова домаћина петнаесте међународне бициклистичке трке “Београд - Бања Лука”. Надметање које стартује у Београду 22. априла, доводи такмаце у наш град, истог дана, баш на Дан Града. Први пут је Шабац етапни домаћин, односно овде ће бити циљ прве етапе.
Спортски директор трке, наш суграђанин, најбољи овдашњи бициклиста свих времена Саша Гајичић очекује да Шабац буде изванредан домаћин манифестације која је више од спортске.
- Конципирали смо трку тако да сваки возач има прилику да се докаже, било да је добар спринтер и возач који је бољи на брдским деоницама. Етапа у Шапцу је равничарска и очекујем добар спринт у мом родном граду. Претходне године је први пут у Шапцу био пролазни циљ, сада је направљен искорак, једна је од градова домаћина. Здравље је на првом месту и сви учесници каравана морају имати негативне тестове. Очекујем спектакуларно издање овогодишње трке, долазе нам велики европски тимови, најјачи је из Шпаније, а очекујемо много и од наше репрезентације предвођене капитеном Марком Даниловићем - истакао је Гајичић.
Наступ 175 бициклиста, из 35 држава, такмичари од Новог Зеланда, преко Камбоџе, Шпаније, региона и САД, потврђују углед Трке у међународним оквирима.
-Ово такмичење је наш понос. Започето је као посебна веза Србије и Републике Српске и сада је једно од најзначајнијих у Европи. Овогодишње издање биће неочекивано јако с обзиром на пандемијске услове. Петнаест година слободног преласка границе, 15 година заустављања саобраћаја захтева озбиљан рад и добру сарадњу на свим нивоима. Не би много ентузијазам значио да није било одличне сарадње градова домаћина, односно Влада Србије и Републике Српске. Није лако организовати овакав догађај, међутим ево већ деценију и по то успевамо. Хвала свима на подршци, хвала Шапцу што је изразио жељу да буде домаћин - нагласио је Владимир Куваља технички директор манифестације.
Надметање промовише туризам подручја обухваћеног мапом трке. Шапцу је част да буде један од градова домаћина и то је прилика да се још једном искаже као добар домаћин, град спорта и представи своје туристичке потенцијале, сматра градоначелник Шапца.
-Наш град ће први пут бити један од циљних градова, циљ ће бити на Тргу шабачких жртава баш на Дан града. Поносан сам што на овај начин дајемо допринос односима Србије и Републике Српске. Велико је задовољство што је један од најбољих српских бициклиста свих времена Саша Гајичић баш из Шапца и то даје посебан печат и један је од разлога због чега смо одлучили да будемо један од градова домаћина. Ми смо град спорта, издвајамо значајна средства за спортску инфраструктуру, спортске клубове, професионални, аматерски, масовни, школски спорт Промовишемо здраве начине живота, а бициклизам је један од тих начина. Сигуран сам да ћемо бити прави домаћини и да ћемо бити део историје ове трке као град који је имао један од најбољих етапних циљева. Драго ми је што смо сви на истом задатку, промоцији Србије и Републике Српске, односно града Шапца, јер промовисањем спорта и туристичких потенцијала промовишемо град и учинићемо све да останемо на мапи спортских градова Србије - рекао је градоначелник Шапца др Александар Пајић.
Осим спортским успесима, Шабац се кроз историју може похвалити и великим организационим могућностима.
-Били смо домаћини многих великих спортских догађаја, тежи и данас томе и ово је нешто природно, логично. Не сумњам да ћемо бити изузетни домаћини. Велика је прилика за промоцију града уз све аспекте које само такмичење носи и чега је Шабац, на понос свих, део – навео је председник Скупштине града Немања Пајић
Трка је настала пре деценију и по као део специјалних паралелних веза Републике Српске и Србије. Од почетака је напредовала и достигла квалитет препознат од међународне бициклистичке федерације. Наступају професионални такмичари и учинак се бодује за светску ранг листу. Сврстана је у прву категорију и тренутно је највећа у југоисточној Европи. Једна је од ретких која није отказана током 2021, док је у 2020. била једина, уз светском рвачко такмичење, међународна спортска манифестација у Србији.
Надметање је подељено у етапе, стартује у Београду, потом следе циљеви у Шапцу, Бијељини, Власеници и Бања Луци. Комплетна манифестација ће бити организована уз поштовање најстрожијих мера здравствене заштите.

Д. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa