Инфо

8. април 2021.8. апр 2021.
Превенцијом до жељених резултата
СЕДНИЦА САВЕТА ЗА КООРДИНАЦИЈУ ПОСЛОВА БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА

Превенцијом до жељених резултата

“Имамо подршку Државе, Агенције за безбедност саобраћаја и заједно ћемо направити одличан резултат”, рекао је градоначелник Шапца Александар Пајић. “Једна од активности у наредном периоду ће бити и ноћне акције где ћемо заједно са локалним Саветом и Саобраћајном полицијом овде организовати неколико активности, које ће имати за циљ подизање свести код пешака и бициклиста” навео је директор Агенције за безбедност саобраћаја Душко Пешић
Седница Савета за координацију послова безбедности саобраћаја Града Шапца, којој су присуствовали директор Агенције за безбедност саобраћаја Душко Пешић и градоначелник Шапца Александар Пајић, одржана је у понедељак у Градској кући. Тема седнице били су превенција и резултати постигнути на пољу безбедности у саобраћају.
-Током прва два месеца ове године у Шапцу нисмо имали саобраћајних незгода са смртним исходом. Такође је и број саобраћајних незгода нижи него претходних година. Ти резултати су евидентни. Један од првих програма пословања који је усвојен у Републици био је онај из Града Шапца. Свесни смо да су огромни изазови пред нама, јер превенција, пре свега она која се односи на децу учеснике у саобраћају, јесте нешто на чему Град Шабац треба интензивно да ради и само превенцијом ћемо доћи до очекиваних резултата. Имамо подршку Државе, Агенције за безбедност саобраћаја и заједно ћемо направити одличан резултат, рекао је Александар Пајић.
Душко Пешић је истакао да је у Шабац првенствено дошао да подржи и похвали рад Савета за безбедност саобраћаја. Навео је да је од почетка године на нивоу Републике Србије погинуло 39 пешака, што је око 48 одсто свих погинулих у саобраћају.
-У току је кампања која има за циљ подизање свести код пешака. На нивоу године број погинулих пешака у Србији је око 25 одсто од укупног броја, тако да смо сада видели аларм да покренемо различите активности. Шабац је препознат као четврта локална самоуправа по угрожености пешака. Од 2015. до 2019. године погинуло је 26 пешака и 16 бициклиста, који су друга угрожена кризна група. Због тога ћемо заједнички ући у кампању коју Агенција спроводи заједно са Министарством унутрашњих послова и Саобраћајном полицијом. Једна од активности у наредном периоду ће бити и ноћне акције где ћемо заједно са локалним Саветом и Саобраћајном полицијом овде организовати неколико активности, које ће имати за циљ подизање свести код пешака и бициклиста, али ћемо делити и промотивни материјал помоћу ког ће они бити видљивији у саобраћају, рекао је Пешић и додао да је Град Шабац већ радио доста на подизању свести код најмлађих учесника у саобраћају.
Како је навео директор Агенције за безбедност саобраћаја, препознато је да је у Шапцу употреба дечјих седишта око 52 одсто, што је за око 10 одсто ниже од републичког нивоа.
-Ту видимо велики простор за унапређење. Програмом су ове године предвиђене такве активности којима ће Агенција дати подршку кроз едукације, али ћемо и донирати Граду одређени број седишта. Око 60 одсто деце која су страдала у Шапцу били су путници у возилу. Угрожене групе су још и старији од 65 година и углавном су страдали као бициклисти или пешаци, рекао је Душко Пешић.
M.M.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa