Инфо

8. април 2021.8. апр 2021.
Почела вакцинација и за непријављене
Kонференција у ЗЗЈЗ шабац

Почела вакцинација и за непријављене

У Шапцу имамо нешто већи број, близу 20%. Надамо се да ће се вакцинацијом која ће у наредним данима бити и за незаказане, тај број повећати. Вирус ће опстати, битно је да немамо трансмисију, да што већи грађана има антитела и да су вакцинисани. На тај начин ћемо имати мањи број оболелих са блажом клиничком сликом, нећемо имати смртних случајева и смањићемо притисак на здравствене установе
Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, уз подршку Министарства здравља Републике Србије и Светске здравствене организације – Kанцеларије за Србију, сваке године обележава 7. април, Светски дан здравља. Овогодишњи слоган је: „Да градимо здравији свет”.
На конференцији за медије одржаној у уторак, у Заводу за јавно здравље Шабац, поводом Светског дана здравља, било је речи о епидемиолошкој ситуацији и вакцинацији на територији Мачванског округа, као и пројектима унапређење јавног здравља. Истог дана, отпочела је вакцинација житеља МО који се нису пријавили за имунизацију.
- Сви желимо да вратимо загрљај, а најбољи пут до загрљаја је вакцина. У наредним данима обављаће се вакцинација Астразенеком и Синофарм вакцином на свим вакционим пунктовима на територији Мачванског округа и за незаказане пацијенте. Ако се подестимо да је просечна старост била 45 година када су заразне болести харале, јасно је због чега је вакцинација најважније питање и одбрана од ове пошасти. У једном тренутку смо дошли до стагнације на територији Мачванског округа са обухватом мањим од 20% вакцинисаних и ревакцинисаних. Зато је важно да се сви вакцинишемо свим вакцинама које је одобрила Алимс, наша агенција за лекове и медицинска средства. Позивам грађане да се вакцинишу, рекао је Бранко Вујковић, директор Завода за јавно здравље Шабац.

Према речима епидемиолога др Драгане Радојичић, вакцинисано је близу 90.000 становника МО, а 17,5% комлетно вакцинисаних (оних који су примили две дозе), „што је мали број за колективни имунитет“


И ове, као и претходне године, Светски дан здравља обележава се у складу са епидемиолошком ситуацијом и борбом против ковида. Према речима епидемиолога др Драгане Радојичић, вакцинисано је близу 90.000 становника МО, а 17,5% комлетно вакцинисаних (оних који су примили две дозе), „што је мали број за колективни имунитет“.
- У Шапцу имамо нешто већи број, близу 20%. Надамо се да ће се вакцинацијом која ће у наредним данима бити и за незаказане, тај број повећати. Вирус ће опстати, битно је да немамо трансмисију, да што већи грађана има антитела и да су вакцинисани. На тај начин ћемо имати мањи број оболелих са блажом клиничком сликом, нећемо имати смртних случајева и смањићемо притисак на здравствене установе.
У ЗЗЈЗ Шабац апелују да се и даље поштују све превентивне мере - правилно ношење заштитне маске, поштовање дистанце и окупљање у што мањем броју.
М. Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa