Инфо

24. јун 2021.24. јун 2021.
Сељачка је мука преголема
РАЗМИШЉАЊА МАЧВАНСКИХ ПОЉОПРИВРЕДНИКА О ЦЕНАМА ЊИХОВИХ ПРОИЗВОДА

Сељачка је мука преголема

Није добро кад роди, а не ваља ни кад не роди. Нестабилно тржиште умањује њихов рад
Кад су чардаци пуни и обори „тесни“ због много товљеника, онда је задовољство веће и срце некако испуњеније. Али и када је све супротно, са финансијског аспекта за нас пољопривредне произвођаче, рачуница је иста.
Овакав коментар чујемо од више сточара који су поранили да предају млеко на откупној станици у Метковићу. Све их, мучи нестабилно тржиште. Поготово неповољно делује на оне „мање“, који примера ради имају једну, две краве у штали.
Ништа није боља ситуација ни у ратарсрву. Објашњавају, да кад неког производа има пуно, цена је обично ниска. Ако га има мало не вреди што цена буде висока. У крајњем рачуну, опет се сведе на исто.
- Тако је пре пар година цена пшенице била ниска, а приколице су биле пуне хлебног зрна. Бадава, оде наше жито, да касније складиштари и трговци на њему зарађују и ако се нису знојили на пољу, коментарише Драган Дрмановић из Богатића.

Кад су чардаци пуни и обори „тесни“ због много товљеника, онда је задовољство веће и срце некако испуњеније. Али и када је све супротно, са финансијског аспекта за нас пољопривредне произвођаче, рачуница је иста


Други, ове проблеме схватају другачије.
- Нико ти не забрањује да, примера ради кукуруз складиштиш у сопственом чардаку или силосу, чекајући цену. Друго је што га већина нас продаје још у време бербе, када је цена обично ниска, каже Петар Вешић из Метковића и додаје да свима што пре треба новац, лепо кажу „живот не може да чека“.
А свему треба додати и временске прилике. Одавно је речено да је пољопривреда фабрика под ведрим небом. Управо ових дана Мачвани су загледани у небо у ишчекивању кише.
- Фали једна добра киша. Да пада и цео дан не би било много. Земља је прилично исушена. То се види и голим оком. Пукотине су велике. И кад шпартам примећује се да је земља сува и да јој недостаје влаге, коментарише Никола Вешић из Метковића. Наглашава, да копачица просто неће у тврду земљу, а ова „операција“ је веома значајна за све биљке, посебно за соју. Једноставно, продишу.
Поново се пољопривредни произвођачи надају да ће бити боље, те да их киша неће заобилазити, као ових дана.
- Боље је кад роди. Има човек чему да се нада, тврди Драган Мартиновић из Богатића.
И пољопривредни стручњаци, окупљени на недавном Дану поља у Богатићу наглашавају да се осећа недостатак влаге у земљишту. Коментаришу да усевима годи сунце, што се и примећује али неопходна је и вода. Укупно, наравно уз адекватну примену остале агротехнике постигли би се рекордни приноси. Срце би свакако било испуњеније. Цена, остаје да се види.

Љ.Ђ.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa