Инфо

12. август 2021.12. авг 2021.
Штетан коров  амброзије

Штетан коров амброзије

На подручју деловања ПССС Шабац на пољопривредном и непољопривредном земљишту (више локација), регистрована је повећана закоровљеност амброзијом (Ambrosia artemisiifolia). Овај коров је регистрован у гајеним културама (ратарским и воћарским) и на необрађеном земљишту поред путева. На 1 м 2 регистровали смо више стотина биљака корова амброзије.

Ова коровска врста се налази у фази цветања. Коров причињава економске штете у гајеним културама, али такође изазива И здравствене сметње код осетљивих особа у виду алергијских реакција дисајних путева, зато је сузбијање овог корова обавезно, па у том смислу препоручујемо механичке или хемијске мере борбе:
1. Механичке -препорука је да се биљке чупају са кореном пре сезоне цветања то је почетком јуна месеца, док се касније обавља косидба најмање 5 цм од површине земље. Амброзија расте на некултивисаном земљишту па је уређење земљишта веома битано у сузбијању овог корова.
2. Хемијске – за веће површине користе се хербициди, а избор препарата зависи од тога где је амброзија регистрована. На непољопривредним површинама поред путева и пруга препоручујемо тоталне хебициде: а.м. глифосат( препарати –Глифосав 480-СЛ, Агрототал, Глифогал, Роундап у количини 3-12 л/ха).



На пољопривредном земљишту под усевом такође се мора вршити сузбијање и то само чупање целих биљака.
Славица Максимовић, ПСССШабац

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa