Инфо

16. септембар 2021.16. сеп 2021.
"Глас Подриња"

"Глас Подриња"

СВЕ ВЕЋИ БРОЈ ЗАРАЖЕНИХ У ШАПЦУ

Четврти талас обара неславне рекорде

Највећи број прегледа од почетка пандемије забележен је у понедељак, када су се у амбулатну јавила 763 пацијента. “Број прегледа деце је знатно већи од броја прегледа одраслих. Ипак, код њих је клиничка слика лакша и за сада нема деце са пнеумонијама. Овај сој је много заразнији и брже се шири” наводи директорка Дома здравља др Јасмина Станковић
Четврти талас епидемије корона вируса, нажалост, обара рекорде. За само седам дана број прегледа у Ковид амбуланти шабачког Дома здравља “Др Драга Љочић” више је него утростручен. Највећи број прегледа од почетка пандемије забележен је у понедељак, када су се у амбулатну јавила 763 пацијента, од чега је 530 дошло на први преглед. Посебно забрињава да је од овог броја било највише деце, чак 431. Позитивна је и беба стара само месец дана.

Како би се што више скратило време чекања на преглед, Дом здравља стално повећава број лекара који раде у Ковид амбиланти.

-Број прегледа деце је знатно већи од броја прегледа одраслих. Ипак, код њих је клиничка слика лакша и за сада нема деце са пнеумонијама. Да они оболевају од лакшег облика и брже оздраве показује и то да ређе долазе на контролне прегледе. Када су одрасли у питању подједнако су заступљене све старосне категорије. Најчешће долазе невакцинисани и то они који су се вратили са летовања. Компликације су чешће код старијих, наводи директорка Дома здравља др Јасмина Станковић.
Од 7. септембра је, по инструкцијама Министарства здравља, продужен рад Ковид амбуланте, која сада ради од 7.00 до 22.00 сата свакога дана у недељи. Тренутно у Ковид амбуланти ради по три лекара у три смене, односно укупно њих девет. Ковид амбуланта при служби за заштиту деце ради 24 сата и у њој ради и до 12 лекара.

Вакцинални пунктови у селима
Вакцинација је могућа и на пет вакциналних пунктова у селима.
-Раде пунктови у Прњавору, Волујцу, Мајуру, Јеленчи и Ориду, како би се омогућило људима који живе у селима да лакше дођу до вакцина. Удаљеност је често била препрека за долазак на вакцинацију. Вакцинални пунктови прате радно време амбулатни у овим селима. Такође се на њима може примити и трећа доза, објашњава др Јасмина Станковић.


-Овај сој је много заразнији и брже се шири. Сада су нешто другачији и симптоми. Пацијенти више не пријављују губитак чула укуса и мириса, али зато имају дигестивне проблеме, као што су повраћање и пролив. Најчешће тегобе су кашаљ, гушобоља, малаксалост, запушен нос, објашњава др Станковић.
Друга алармантна чињеница је да је драстично опао број грађана заинтересованих за прву дозу вакцине. Мали је број и деце која су имунизована, иако су они чести преносиоци.

-Обе дозе је у Шапцу примило више 44.000 грађана, а трећу дозу више од 5.000. Вакцинални пункт је крајем јуна из сале Економске школе премештен у улицу Попа Карана. Интересовање за прву дозу је знатно смањено, док расте број грађана који се јављају да приме трећу дозу. Било је и дана када је вакцинисано више држављана Босне и Херцеговине него Шапчана, каже др Станковић.
Према инструкцијама Министарства здравља и Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут”, Дом здравља је организовао и вакцинацију деце од 12 до 15 година. Вакцинација се обавља у служби здравствене заштите деце, као и деце од 16 до 18 година.

-За вакцинацију деце млађе од 16 година неопходан је преглед лекара и сагласност родитеља. Уколико се ради о детету са коморбидитетима потребана је и сагласност субспецијалисте. За децу старију од 15, а млађу од 18 година, потребан је такође преглед педијатра и њихова сагласност. До сада је вакцинисано само 34 деце млађе од 16 година, каже др Станковић.
Од ковида оболевају и вакцинисани, али др Станковић истиче да су њихови симптоми много блажи.

-Највише грађана је вакцинисано “Синофарм” (кинеском) вакцином, тако да је логично да је највише оболелих који су вакцинисани добило управо њу. Међутим, клиничка слика код вакцинисаних је, у највећем броју случајева, веома блага, то су кијавица, гушобоља, благо повишена температура и без пнеумонија, каже др Станковић.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa