Инфо

18. новембар 2021.18. нов 2021.
Бег у свет маште
Лука и Гари: Песме за велику и малу децу

Бег у свет маште

„Деца су искрена. Она никада неће нешто ружно рећи уколико им се не свиди али ће показати да их не занима. Нема фолирања“
„Сваког дана књига све је мање, куда иде овај свет? И књиге су прешле на интерет“, „Дај животе буду друг, цео дан се вртим у круг. А хтео бих да видим нека друга поља, хтео бих да видим плава мора“ – неки од стихова песама Луке Виторовића, шабачког кантаутора који је своју каријеру делимично усмерио ка музици за децу.

Саставни део његовог живота музика чини музика од најранијег периода детињства. Похађао је основну а затим средњу музичку школу. Након тога уписао је и факултет. Студирио је виолину на Музичкој Академији у Београду. Љубав према музици прерасла је у његову професију и животни позив.

Тренутно је члан музичке групе „Кафаница“, са којом сарађује дуги низ година и за коју је написао последње две песме које су снимили.

ГРУПА КАФАНИЦА
„Кафаница, кафана, механа, како год… Песма која заживи у кафани остаје. Зато се и трудимо да музику не делимо на жанрове него на добру и лошу. Изводимо широки репертоар забавне (стране и домаће) и народне (староградске, кафанске и новокомпоноване) музике. Група Кафаница обећава добру енергију и провод који Вас неће оставити равнодушним и уклопиће се у Ваше свадбе, венчања, рођења, крштења, рођендане, приватне и корпорацијске забаве, матурске вечери и јубилеје или нека обична, спонтана дружења где је једини повод добро расположење и добра музика.“
Преузето: grupakafanica.com


Данашње време и тренутна епидемиолошка ситуација многима је нешто однела а нешто донела. Луки је то пак била прекретница у животу и његова ауторска дела добила су другачији изглед и значење.
- У време короне започео сам и посветио се нечему потпуно новом и другачијем од онога што сам до тада радио. Кренуо сам да правим песмице и песме за велику и малу децу, тако сам их назвао, јер сматрам да и одрасли подједнако могу да уживају у њима ако пожеле да на пар тренутака буду дете.

Снажне поруке који шаље својим песмама и едукативу коју оне садрже приметиле су и управе вртића па једном недељно одлази у обданиште како би држао музичке секције и са најмлађима се дружио, причао о музици и инструментима


Отворио је и свој јутјуб канал под називом „Лука и Гари“ на ком намерава да промивише свој рад усмерен ка песмама за децу, велику и малу.



Гари је наш кућни љубимац. Како смо све што смо радили снимали у кући, случајно је улетео у један од кадрова. Схватили смо да и он треба да буде део ове приче


Објаснио нам је како изгледа процес настајања песмица чија мелодија и текст остаје у мислима након првог слушања.
- Самостално пишем мелодију и текстове. Заједно са аранжером Александром Божићем радим аранжмане у АМБ студију, док видео продукцију ради Ђорђе Ђерић, мој колега гитариста који свира са мном.

Када је у питању разлика у писању и компоновању између песама за одрасле и за децу признаје да не види разлику осим едукативног карактера који прати песме за велику и малу децу.
-То је мој бег у свет маште. Поред тога што напишем песму, увек се трудим да постоји прича која испрати лика из те песме. Ако је у питању књишки мољац он се зове Драгиша који живи на полици међу књигама. Његов је задатак да се бави чувањем тих књига и да живи ту. Међутим потпуно је разочаран зато што људе књиге не занимају, све је отишло на интернет и он хоће да да отказ на своје место и да путује у Костолац. Сваки лик из песме има неку своју причу.

До сада је избацио осам песама док се у припреми налази још пет које ће ускоро бити објављене. Циљ му је да песмице буду у складу са темама које обрађује, подељене у сегменте.

Део из песме „Мали жути пас“
Тражим топли дом и кућицу.
Тражим фину газдарицу.
Да ме шета, четка сваки дан.
Да има празан стан.
Да ме вет прегледа.
Да вакцину против беснила.
Да имам своју крпару.
Да ми купе огрлицу.
Мали жути пас,
дао је оглас.
Људи није фер.
Живим као кер.


- Следећа тема ми је екологија. Пошто је акценат на томе да не загађујемо реке, хајде да поведемо рачуна, да видимо шта можемо да урадимо. Причали смо о савском сому који је имао проблеме јер је прогутао дечије сандале у смећу које се налази у води. Такође, причали смо и о псима који се налазе у азилу, где је порука да људи не избацују своје кућне љубимце.

Снажне поруке који шаље својим песмама и едукативу коју оне садрже приметиле су и управе вртића па једном недељно одлази у обданиште како би држао музичке секције и са најмлађима се дружио, причао о музици и инструментима.

Када су у питању реакције људи на његов рад каже да су позитивне како уживо тако и на јутјуб каналу.
- Другачије им је од свега чиме сам се бавио до сада али лепо прихватају. И клинци лепо прихватају што ми је најбитиније.

Иако је одувек имао план и визију како и у ком смеру ће ићи његов живот и каријера, није ни слутио да ће се определити за овакав начин стваралаштва.
-Клинци су искрени потпуно. Они одмах кажу уколико им се нешто не допада, не држи им пажњу, по њиховим реакцијама се то врло јасно види. Када им задржи пажњу онда знам да радим праву ствар. Стварно ми прија што радим са њима. Деца су искрена. Она никада неће нешто ружно рећи уколико им се не свиди али ће показати да их не занима. Нема фолирања.

ЖУРКЕ ЗА КЛИНЦЕ
Осим што пише текстове и музику за своје песме, Лука је отишао и корак даље. Схватећи да је певање и дружење са децом оно што га испуњава и чини срећним, почео је да проводи више времена са њима. Организује двадесетоминутне журке, за децу и са децом, на којима заједно причају, певају, уче и што је најбитније добро се забављају.


Ако сте бар једном погледали неки од видеа на његовом јутјуб каналу сигурно сте видели и Гарија - пса који је наизоставни део ове приче а са нама је поделио како је дошло до тога да он постане члан.
- Гари је наш кућни љубимац. Како смо све што смо радили снимали у кући, случајно је улетео у један од кадрова. Схватили смо да и он треба да буде део ове приче.
А Гарија можете видети и на наступима, на које неретко иде као права подршка.
Ж.П.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa