Инфо

25. новембар 2021.25. нов 2021.
Роман о коњима скривеним испод лима
ПРЕДСТАВЉЕНА НАЈНОВИЈА КЊИГА МИЛЕНКА МАРКОВИЋА

Роман о коњима скривеним испод лима

Стил писања Миленка Марковића је веома специфичан и читалац никада није сигуран да ли се ради о сатири, иронији или хумору. Он вешто манипулише речима тако да је потребно сваку реченицу читати полако и студиозно...
У оквиру дружења са локалним писцима и песницима коцељевачкој читалачкој публици недавно је представљено дело “Фанђови коњи”. Ова књига је четврти роман из пера професора и књижевника Миленка Марковића.

Према његовим речима радња овог дела смештена је у пукотину између векова и миленијума. Прича тече у више колона и говори о животу народа крајем 20.и почетком 21.века. “Фанђови коњи” је савремени роман са животном, актуелном темом трговине “половњацима”, која до сада није обрађена у спрској књижевности.

Говорећи о најновијој књизи професора Марковића, Драган Ђермановић је истакао да је аутор поново изненадио читаоце својим делом те да је и сам назив помало иритантан.

–Коња је нестало, а ево, код њега се појављују, али као снага аутомобила. Ово представља право освежење у хипер продукцији која је захватила и књижевност- рекао је Ђермановић и додао да је трговина половним аутомобилима један од највећих легалних послова и размена у историји.

–Он се одвија пред свачијим очима а до сада је био сакривен од књижевне јавности. Можда се она стидела “половњака”, а није се стидела да их купује и да их вози. Сама прича задире у осетљиве друштвене поре, а помало је пустоловна и љубавна у исто време. С времена на време, ту и тамо, провири свет криминала који иде прикривен као вук за Аском. Прича се одвија на широком простору тако да треба добро познавати географију јадне и намучене “госпође” Европе. Требало би добро изучити савремена средства саобраћаја. Успут да кажем, ако не знате ништа о навијачким групама, овде ћете се информисати. Све то, и још по нешто, главни јунак носи кроз те силне градове, кроз људске мравињаке и враћа се тамо одакле је пошао. Он не припада никоме. Од сваког човека је на подједнаком одстојању. Привлаче га новац и жене. Најбоље говори језик силе- открива Ђермановић.

Стил писања Миленка Марковића је веома специфичан и читалац никада није сигуран да ли се ради о сатири, иронији или хумору. Он вешто манипулише речима тако да је потребно сваку реченицу читати полако и студиозно..

Један од важнијих ликова у роману је аутомобил голф “двојка”, а други је новац.

–Трговина “половњацима” је један од највећих бизниса и нико о њему никада није ништа рекао нити написао. 150 хиљада аутомобила ми увеземо годишње. То је 300 милиона евра. У просеку аутомобил је стар 17 година. Голф “двојка” је најпродаванији аутомобил у Европи и један од најпопуларнијих. 35 милиона је продато примерака у кратко време, а изашао је исти дан када и мобилни телефон, 1983.године- напомиње аутор романа “Фанђови коњи”.

О АУТОРУ
Миленко Марковић рођен је у Љутицама 1957.године. Основну школу завршио је у Каменици, средњу у Шапцу, дипломирао је на Филозофском факултету у Београду, група за српски језик и књижевност. Објавио је први роман “Џамбаско јеванђеље” 1989. Потом је написао дела “Однесе Дрина”, “Јеванђеље по Боривоју” и “Фанђови коњи”.Награђен је на конкурсу књижевне омладине Србије за приповетку “Пет њих у Солуну”. Пише приповетке, есеје, афоризме, бави се аматерском режијом. Написао је драму “Зашто ме чешће нема на телевизији?”. Живи и ради у Коцељеви.

Ипак, поред званичне биографије постоји и она коју је у свом најновијем књижевном делу написао сам аутор на себи својствен и свакако неуобичајен начин и која, према његовим речима, износи искључиво чињенице. У њој се, рецимо, тврди да је свет угледао 95 година после Јанка Веселиновића, знаменитог књижевника, истог дана и месеца али не века и године.
В. Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa