Инфо

23. децембар 2021.23. дец 2021.
СОВЉАЧКА ЛИКОВНА КОЛОНИЈА

Равница умивена бојама

Пажња усмерена на препознатљив свет боја равнице у Етно парку Совњак, близу Богатића, где се одржава Совљачка ликовна колонија, као део културно-забавне манифестације „Хајдучко вече“, успешно се преноси с генерације на генерацију. То је потврдила и недавна изложба радова, уметника који су летос стварали у Совљаку на 23. Међународној ликовној колонији „Совљак 2021“. И без обзира што су ових осморо били из различитих крајева Србије и Румуније, несвакидашња оаза старе Мачве и својеврстан музеј под ведрим небом у овом селу, оставили су на њих итекакав траг, што се и на делима примећује. Овог пута посетиоци изложбе у свечаној сали општине Богатић, могу да виде и једну скулптуру и уметничку фотографију.

Тако се остварује идеја утемељивача колоније Милића од Мачве и Драгана Ђуричића о величању прошлости и сликама савременог живота у великој житници Србије. Колонија траје четири деценије. За то време створена су вредна дела која остају трајан симбол, како настанка и живота колоније, тако Етно парка, изузетног споменика културе и целокупне мачванске равнице, некад и сад. Мачвани желе да јавности представе свој препознатљиви свет боја. Чинили су то пионирски шездесетих година, чине то и свих протеклих деценија.

-Настојаћемо да у будуће проширимо и обогатимо учешће у раду колоније, не само наших уметника, већ и оних из Европске Уније и целог света. Морамо да се припремамо за наредну 24 колонију, каже у име организатора Културно образовног центра Богатић, његов директор Иван Остојић.
Уз захвалност организаторима и учесницима, подршку пружа и Матија Миловановић у име покровитеља, општине Богатић.

Историчарка уметности Ивана Трифуновић, која је и званично отворила изложбу радова насталих летос на 23. по реду Међународној ликовној колонији „Совљак 2021.“ , истиче да је била посебно срећна што млади људи који се баве уметношћу на различите начине покушавају да нам скрену пажњу на лепоту постојања и да се не треба лишавати тога.

Тако је увећана и збирка радова који на колонији настају, за будућа нека покољења.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa