Инфо

13. јануар 2022.13. јан 2022.
Изложба радова вез и златовез у рукама младих
САОПШТЕЊЕ

Изложба радова вез и златовез у рукама младих

Крајем протекле. године у Канцеларији за младе града Шапца, одржана је изложба радова насталих реализацијом Пројекта Вез и златовез у рукама младих, који је финансирао Град Шабац, а који је Удружење грађана Креативна индрустрија КИША Шабац реализовало преко Канцеларије за младе. За реализацију Пројекта УГ Киша је формирало стручни тим у саставу Зорица Ивановић, Драгица Ловчевић и Тања Урошевић.

Учеснике пројекта – десет младих девојака и жена упознате су са настанком и развојем веза у Србији и особеностима веза у појединим крајевима Србије. Полазнице су савладале традиционалне технике веза и златовеза , вез по писму, вез по броју, рељефне технике веза, основне бодове веза свилом. Обуком је нарочито подстицана креативност и иновативност учесника, како би се применом традиционалних техника веза и златовеза створили модерни одевни предмети и предмети за покућство. Спој традиционалног и модерног је гаранција очувања културног идентитета и стварања новог културног блага за будућа поколења.

Као резултат пројекта настао је велики број везених производа, од таблетића, миљеа, монограма, везених мајица и других одевних предмета, као што у везени шалеви, заштитне маске у складу са актуелном ковид пандемијом, затим јастучићи, торбе и др. Посебно треба истаћи да је као продукт овог Пројекта настао сувенир: урамљен грб Града Шапца у златовезу, као и украсни јастучићи везени златним и сребрним концем, за које је Туристичка организација града показала велико интересовање и уврстила их у свој продајни асортиман сувенира. Квалитет ових сувенира у естетском и уметничком смислу може постати стандард будућој продукцији. Везен и урамљен грб града у златовезу, већих димензија поклоњен је Градској управи, а лого Канцеларије за младе, такође у златовезу, поклоњен је Канцеларији за младе.
Поред доприноса очувању традиције и националног идентитета, допринело се и развоју креативности младих, креирању културног идентитета града а и побољшању социјалног и финансијског статуса учесника, кроз продају на градским базарима. Већина учесника је на градским базарима остварила и прве приходе од веза. Улагањем дела прихода у репроматеријал уз примену стеченог знања и вештина обезбедиће се нови циклус производње, што доказује одрживост пројекта и по његовом завршетку.

За вез и златовез владало је велико интересовање, како младих, тако и старијих. Ученици Школе примењених уметности из Шапца, гостовали су на обуци и извезли своје монограме који су изложени заједно са осталим радовима. Да креативност нема граница ни у годинама, показале су две гошће на пројекту, знатно старије од осталих учесника. Њихова челична воља, упорност и спремност на сарадњу и размену искустава, допринела је размени позитивне енергије и оптимизма међу учесницима обуке.
-Обзиром да су Пројектом у потпуности остварени циљеви, што доказује и ова изложба, да код младих постоји велико интересовање за вез и златове и да је сарадња са Канцеларијом за младе била изузетно добра, УГ Киша планира наставак рада на истим и сличним Пројектима и у наредним годинама-закључила је Зорица Ивановић, сертификована везиља, руководилац стручног тима за реализацију Пројекта Вез и златовез у рукама младих.

На изложби су подељене дипиломе, захвалнице и сертификати учесницима Пројекта. Зорица Ивановић се захвалила везиљама на сарадњи, на пријатној атмосфери током обуке, на упорности, истрајности и вољи коју су показале и обећала даљу сарадњу и помоћ, јер вез их је “везао” и нитима пријатељства. Пожелела им је да веселим срцем наставе да везу.
Зорица Ивановић УГ Киша Шабац
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa