Инфо

24. март 2022.24. мар 2022.
Шапчанка на Светском самиту образовања
НАУЧИМО ДА УЧИМО

Шапчанка на Светском самиту образовања

Посвећеност и упорност, труд, рад и мотивисаност, како год их назвали увек се исплате. Овај Самит један од показатеља да просветни радници из Србије имају и шта да кажу и покажу из свакодневне педагошке праксе другим колегама
Светски самит образовања од 21. до 24. марта 2022. године посетило је више од 100.000 посетилаца. Ове године реализован је због пандемије у онлајн формату, на десет упоредних стејџева. Као представник Балкана и једини представник нашег града била је Биљана Дробњак, запослена у Шабачкој гимназији у Шапцу, у улози предавача и једног од промотера наше земље и нашег образовног система. Let’s learn to learn је назив њеног предавања тј. Научимо да учимо, у коме се говори о дидактичко методичким упутствима и мотивисању ученика. Предавање је синтеза дугогодишњег искуства у пракси и онога што савремене теорије пропагирају.

-Била бих лажно скромна, када бих рекла да ми учешће на једном овако посећеном светском догађају, не значи много. Ово је била још једна од сјајних прилика да чујем и видим од признатих и познатих предавача шта они пропагирају као добро и ефикасно, али и да сама учествујем представљајући своје идеје и предлоге за мотивисање ученика средњошколског узраста. Из моје перспективе заиста није било једноставно представљати и своју земљу и себе. Колеге које су учествовале на неком светском догађају попут овог Самита, ће ме у потпуности разумети, да је то у исто време и велика част и огромна одговорност. Своју презентацију и предавање сам припремала сама без дизајнера и информатичких стручњака, на застарелој опреми и сада ми се чини да бих одређене делове у излагању могла модификавати, иако су коментари, постављена питања и предлози за сарадњу показали да сам успешно реализовала своје излагање. Као представник Балкана, заједно са другим колегама из Србије и из Хрватске и Босне и Херцеговине, рећи ћу оно што говорим често и својим ученицима, да се посвећеност и упорност, труд, рад и мотивисаност, како год их назвали увек исплате и да је овај Самит један од показатеља да просветни радници из Србије имају и шта да кажу и покажу из свакодневне педагошке праксе другим колегама. Велики по броју посетилаца, овакви скупови, показују да смо потпуно равноправни, пре свега мислим на идеје и њихову реализацију тј. педагошку праксу са колегама из свих делова света, иако имамо често проблем са образовним ресурсима, недостатком средстава нпр. за усавршавање, неразумевањем јавности, мањкавостима система и често смо без подршке родитеља ученика за васпитне утицаје на ђаке- рекла нам је Биљана Дробњак.

На овом Самиту, било је 26 представника Балкана. Већина предавача била је из Србије и то из Београда, Јагодине, Новог Сада, Ђурђина, Жиче, Ирига, Бора, Сремске Митровице и Шапца, било је три предавача из Хрватске и два из Босне и Херцеговине.

Велики по броју посетилаца, овакви скупови, показују да смо потпуно равноправни, пре свега мислим на идеје и њихову реализацију тј. педагошку праксу са колегама из свих делова света


-Када се дуго припремате за неко излагање, логично је да нема страха или треме пред сам наступ тј. презентовање јавности. Све оно о чему сам говорила у овом излагању, проверено је у свакодневном раду. Спремност за нове идеје и њихову имплементацију мени лично су много помогле. Радозналост за оно што ће вам рећи колеге из различитих крајева света, мени је увек био додатни мотив да учествујем на оваквим догађајима и та жеља да сазнам нешто ново, са циљем унапређивања сопствене праксе. Радо прихватам промене у свом раду, а методе које користим прилагођавам групи или појединцима увек када је то могуће. Наш рад вреднују свакодневно од просветних власти и законодаваца до лаика, а мени лично је увек прави показатељ да ли нешто радим добро или не све сугестије колега које раде тај исти посао. Учешће на овом Самиту, било је веома занимљиво и надам се да ћу успети да реализујем бар неколико предлога за сарадњу, као и да нова сазнања применим у неком наредном периоду- истакла је Биљана Дробњак, мастер педагог у звању педагошког саветника.

Osiris educational је организатор овог Самита, као једна од водећих институција у Великој Британији за пружање помоћи школама и факултетима, а представници Балкана су по први пут узели учешће на овом престижном догађају који се организује сваке године. Гостујући предавачи Adriano di Prato и Phil Cummins поклонили су свим представницима Балкана, бесплатно чланство за платформу А school for tomorrow која је глобална мрежа наставника за размену педагошких идеја.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa