Инфо

24. март 2022.24. мар 2022.
Фото: ШПУ

Фото: ШПУ

Јубиларна изложба Секције за фотографију и дигиталну графику ШПУ у СКЦ Београд

Прича о љубави и посвећености

„Све досадашње изложбе младих аутора, ученика Школе примењених уметности из Шапца, доказују да им по таленту и успелим радовима у домену фотографије, у Србији нема равних вршњака“, рекао је Мики Пјешчић, уредник Срећне галерије Студентског културног центра у Београду
У Срећној галерији Студентског културног центра у Београду полазници Секције за фотографију и дигиталну графику Школе примењених уметности у Шапцу представили су своје радове у оквиру јубиларне поставке под називом „Трен“ у оквиру афирмације младих стваралаца. Директорка школе Невенка Ђокић истиче да је велика част и одговорност бити на челу образовне установе која баштини ову деценијску традицију.

-Ово је подразумевало стални раст и напредак наших ученика у области уметничке фотографије, односно континуитет у квалитету излаганих фотографија. Честитам ученицима и њиховом наставнику - ментору Михаилу Симовићу на овом лепом јубилеју, без чије посвећености не би постојали овакви резултати. А резултати су и на десетине награда освојених на престижним републичким и међународним такмичењима и конкурсима, неретко и у конкуренцији са професионалним фотографима.

Јубиларна изложба носи назив Трен, јер је за нас ових десет година био трен, трен у коме смо гледали, видели и бележили фотографским објективом, истраживали, учили и притом уживали- истакла је директорка ШПУ и додала да „сагледавање слике из фотографског угла покреће нове визуре времена и окружења у ком се одиграва наш живот и то су генерације наших ученика схватале и примењивале у свом уметничком изразу“.

Фото: ШПУ


-Зато је деценија излагачке активности ученика, полазника секције за фотографију и дигиталну графику Школе примењених уметности, прича о континуитету љубави и посвећености, које су иза себе оставиле неизбрисив траг креативне снаге и поноса на остварене резултате - закључила је Ђокић.

Таленат и рад су видљиви
Михаило Симовић, наставник-ментора секције наводи да је изложба драгоцена за све, а посебно за ученике чији радови се истакну, то им отвара могућност да излажу и самостално.

- Ова изложба представља велики подстицај даљем раду наших ученика, полазника фотографске секције, Двоје наших матураната, Ксенија Опанковић и Душан Станојловић, добили су прилику да реализују и своје самосталне изложбе у овој репрезентативној галерији, која је једна од наших најзначајнијих изложбених простора, намењених управо ауторима младе генерације. Наше изложбе су увек посећене, можемо рећи да смо за ових десет година стекли и сталну публику, љубитеље фотографије, међу којима има и професионалних фотографа, као и ликовних педагога који су специјализовани у овој области, а од којих добијамо позитивне критике и похвале за стваралачки домет наших ученика - рекао је професор Симовић додавши да велику захвалност дугује свим досадашњим полазницима секције за фотографију и дигиталну графику, који су квалитетом својих радова дали немерљив допринос да поставка фотографија у Срећној галерији Студентског културног центра доживе своје десето издање.

Фотографија у фокусу
-Четврти пут заредом учествујем на изложби фотографија у Студентском културном центру Београду. Мислим да смо и ове године изложили фотографије високог квалитета, тематски разноврсне, а радови млађих чланова фотографске секције уверавају ме да ће и генерације које стасавају после нас наставити да стварају квалитетне фотографије и дају свој допринос раду секције. Захвалила бих Школи и свом ментору, Михаилу Симовићу, за подршку коју смо имали у свом раду током ове четири године - рекла је ученица четвртог разреда Ксенија Опанковић.
-Драго ми је што имамо прилику да свој рад презентујемо широј публици, посебно на изложбама које се већ традиционално организују у Студентском културном центру. Учествовао сам на свим изложбама фотографија које је наша школа организовала у претходне четири године, а искуства и знања која сам стекао у оквиру секције за фотографију, подстакла су ме да своје образовање наставим управо у овој области, кроз студије на одсеку за фотографију Факултета примењених уметности у Београду - додао је ученик четвртог разреда Душан Станојловић.


Дугогодишња сарадња
Дугогодишња сарадња Школе примењених уметности и Срећне галерије Студентског културног центра у Београду улази у другу деценију на обострано задовољство, а како тврде организатори изложбе, таленат ученика је неупитан.

-Све досадашње изложбе младих аутора, ученика Школе примењених уметности из Шапца, доказују да им по таленту и успелим радовима у домену фотографије, у Србији нема равних вршњака. То су увек били радови високог домета, што говори о изузетном, педагошком приступу наставника Михаила Симовића и доброј организацији и раду саме школе. Ове године, на изложеним радовима могу се сагледати мале психолошке студије емотивних стања, од хармонично компонованих пејзажа лирских тонова, преко документарних забелешки тренутака свакодневице, све до динамичних призора јаких ритмова и наглашених дијагонала, драматичне атмосфере - изјавио је Мики Пјешчић, уредник Срећне галерије Студентског културног центра у Београду.
М. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa