Инфо

28. април 2022.28. апр 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Уметност Николе Коље Божовића у КЦ

Од форме до суштине

Поставка радова Николе Коље Божовића, професора на Факултету ликовних уметности у Београду до 5. маја биће отворена у Галерији Културног центра у Шапцу
Поставка радова Николе Коље Божовића, професора на Факултету ликовних уметности у Београду до 5. маја биће отворена у Галерији Културног центра у Шапцу. Престоничком уметнику ово није прва самостално представљање локалној заинтересованој и стручној јавности. У оквиру поставке изложени су радови настали у претходној деценији стваралаштва. Специфичан приступ и истраживање пост-индустријског света инспирација су за Божовића.

Комбинујући више уметничких форми „поиграва се“ са устаљеним правилима и жанровима градећи фиктивне светове кроз скулптуре/објекте, инсталације и слике.

-Стварам у серијама кроз нешто другачији поглед на уметност. Занимљиво је видети радове из различитих периода у различитим просторима, а Шабац има препознатљиву уметничку сцену. Драго ми је што излажем у Галерији Културног центра. За град ме везују лепе успомене, приватне и пословне - рекао је Божовић.

Кустос изложбе је историчар уметности Филип Ковачевић, а Божовић ће бити гост Резиденцијалног програма КЦ за визуелне уметнике.

-Након боравка у Шапцу Коља ће креирати скулптуру за јавни простор града. Његов рад ће бити важан допринос култури града једног значајног уметника - додао је Ковачевић.

Фото: "Глас Подриња"


Никола Коља Божовић (1975) дипломирао је и магистрирао на Факултету примењених уметности у Београду, где ради као ванредни професор. Члан је и један од оснивача групе HYPE и Асоцијације Уметност реалности.

Од 1999. године излаже на самосталним и групним изложбама и започиње сарадњу са Галеријом “Звоно” која га представља на међународним изложбама и сајмовима савремене уметности у Бечу, Келну и Москви.

Добитник је награде за студентски цртеж (1999), награда Златна палета (2001) и Бели анђео (2001), као и почасне награде Centro-periferia (изложба одабраних младих уметника из целог света, Federculure, 2007. Рим), те стипендије фондације “Полок-Краснер” (Тhe Pollock-Krasner Foundation) 2011. Члан је Удружења ликовних уметника Србије. Његова дела се налазе у RADIX колекцији у Београду, Музеју града Београда, Борусан колекцији у Истанбулу...
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa