Инфо

19. мај 2022.19. мај 2022.
Представљање књиге ,,Срби на Корзици“
Молијерови дани

Представљање књиге ,,Срби на Корзици“

Градоначелник Шапца др Александар Пајић је у оквиру манифестације ,,Молијерови дани“, које организује Француски институт у Србији присуствовао представљању књиге Шапчанина Зорана Радовановића ,,Срби на Корзици“. Аутор књиге родом је из Дреновца, учитељ по професији и истраживач српско-француских односа за време Првог светског рата. Књига је део едиције ,,Србија 1914-1918“ која говори о историји српског народа у Великом рату. Град Шабац препознао је значај ове књиге, учествујући у њеном објављивању заједно са издавачком кућом ,,Прометеј“ из Новог Сада и Радио телевизијом Србије
Након представљања књиге, амбасадор Француске у Републици Србији, Његова екселенција господин Пјер Кошар и Француски институт у Србији организовали су пријем поводом покретања новог програма Француског института посвећеног француским регијама који почиње – Корзиком.

Догађају у Француској амбасади присуствовали су градоначелник Шапца др Александар Пајић, шеф Делегације и амбасадор Европске уније у Србији Његова екселенција господин Емануел Жофре и градоначелник Бастиље Пјер Савели.



Градоначелник Пајић истакао је да култура представља карику која повезује људе, па је тако и однос Шапца и Француске додатно учвршћен промоцијом књиге ,,Срби на Корзици” написаној из пера једног шабачког аутора. ,,На овом темељу, разговор са амбасадором Француске у Србији донео је нове идеје и веру у још интензивније међусобне односе на различитим друштвеним пољима у обостраном интересу.

Шабац је за ратна страдања у Првом светском рату 1920. године одликован Француским ратним крстом са палмином гранчицом. То је било прво овакво признање које је Француска Република доделила граду изван своје државе. Такође, у међуратном периоду у Шапцу је радио Француски културни клуб, а да културне везе ни до дана данашњег нису ишчезле, говори и учење француског језика у шабачким школама, али и организације дана франкофоније у којима је Шабац већ учествовао. На пријему смо се договорили и да делегација Француске амбасаде у наредном периоду посети наш град”, рекао је градоначелник Пајић.
Кабинет градоначелника Шапца

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa