Инфо

9. јун 2022.9. јун 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Шабац домаћин два кола Промо лиге Lixotherapy – стоп аутизам

Лига изазова и суза радосница

Четири тима из три града. Јединствено такмичење за децу и младе са аутизмом. Спорт као терапијски третман. Надметање које је значајно за сваког учесника и значи више од победе. Милан Ђенадић промотер такмичења
Шабац ће овог лета бити један од градова домаћина прве “Промо лиге Lixotherapy – стоп аутизам“ пилот пројекта осмишљеног у циљу унапређења способности, смањења агресије, социјализације и инклузије деце и младих са аутизмом и менталном ретардацијом. Пројекат подразумева више спортских такмичења деце и младих са задацима прилагођених њиховим могућностима.

Пројекат је осмислила некадашња кошаркашица, кошаркашки тренер и врхунски спортиста Љиљана Станојевић. Она се последњих 15 година бави истраживањем утицаја специфичне моторике на развој когнитивних и психофизичких деце и младих са аутизмом и менталном ретардацијом.

-Током тренерске каријере сам имала прилику да се сусретнем са децом код којих је утврђен аутизам, успоставила сам конекцију са њима, остварила добре резултат, што ме је подстакло да започнем истраживање, упознам аутизам и осмислим начин где спорт постаје део терапијских третмана где се деца развијају, унапређују, осамостаљују и смањују агресију и све то без медикамената - истиче Љиљана Станојевић.

У Лиги ће ове године наступити четири екипе, две из Шапца, једна из Београда и једна из Сомбора. Такмичење подразумева и учешће особа са аутизмом, како оних са високим степеном способности, тако и оних са најнижим степеном.

-Волимо да кажемо како смо инклузивно друштво, но то се исказује делима, не речима. Код нас је погрешно интерпретирано да су ово деца и млади са посебним потребама, то није тачно, њихове потребе су исте као и код свих других, они су особе са смањеним могућностима и смањеним способностима, а наш задатак је да им омогућимо да покажу које су то могућности, да померимо границе и помогнемо да они остваре свој пун потенцијал и да за то буду награђени. Тешко је исказати речима колико то значи њима, њиховим родитељима и Основној школи „Свети Сава“ – рекла је струлни сарадник и библиотекар ОШ „Свети Сава“ Александра Вуковић Курдулић.

Спортски савез Шапца је пружио максималну подршку, а промотер лиге је некадашњи шампион света у кајаку и актуелни председник Спортског савеза Шапца Милан Ђенадић.

-Част је за Савез и Град да може да помогне овакав пројекат. Изузетна идеја коју желимо сви да помогнемо, да се овогодишњи пилот пројекат искаже на најбољи начин, како би већ од наредне године постао традиционалан и имао подршку свих. Задовољство ми је што ми је указана част да будем промотер ове јединствене манифестације – нагласио је председник Спортског савеза Шапца Милан Ђенадић.

Први турнир Лиге је у Београду, а Шабац ће учеснике угостити крајем јула и крајем септембра.
Д. Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa