Инфо

9. јун 2022.9. јун 2022.
Фото: ШПУ

Фото: ШПУ

Изложба најталентованијих матуранткиња ШПУ

Јована и Даница најбоље

„Награда, сама по себи, никада и не треба да буде циљ, много су важнији путеви до те награде, путеви сталног учења, истраживања, креативног изражавања, а Даница и Јована су нам показале на који начин треба ићи тим путем, на који начин посматрати свет око себе, истрајавати, учити, бити посвећен“, истакла је директорка ШПУ Невенка Ђокић
Матуранткиње Школе примењених уметности Јована Степановић, добитница награде за ликовно стваралаштво и Даница Кузмановић, добитница награде за постигнућа у области примењене уметности недавно су на изложби у Културном центру у Шапцу представиле своје радове. Поставку су чинили Јованини цртежи и слике, студије фигуре и блокови са кроки цртежима и скицама, а Даница се представила цртежима историјског и савременог костима, шивеним моделима и скулптурама у жици.
Изложба је наставак дугогодишње сарадње ШПУ и градске установе културе у циљу промоције младих талената.

-Захваљујем Културном центру на континуираној подршци коју годинама пружа нашим ученицима. Ово су за њих, као младе ауторе, засигурно врло значајне изложбе; с друге стране, сарадња школе и установе културе је пример добре праксе у једној заједници, једном друштву. Награда, сама по себи, никада и не треба да буде циљ, много су важнији путеви до те награде, путеви сталног учења, истраживања, креативног изражавања, а Даница и Јована су нам показале на који начин треба ићи тим путем, на који начин посматрати свет око себе, истрајавати, учити, бити посвећен – истакла је директорка ШПУ Невенка Ђокић.

Даница Кузмановић, ученица на образовном профилу Стилски кројач сматра да је склоност ка стваралаштву током школовања претворила у истинску уметност.

-Даничин рад одређује неколико битних компоненти: студиозност, познавање историјског костима, развијен смисао за избор детаља који на изразит начин карактерише епоху, специфичан ликовни сензибилитет, изванредне цртачке способности, коришћење различитих техника, експериментисање – нагласила је Љиљана Кекић, професорка Практичног рада Данице Кузмановић.
-Јована са посебном пажњом негује класичан цртеж и слику. Њена четири позамашна блока за цртање, од којих се није одвајала, представљају њене дневнике у сликама и цртежима, без речи, а речи за те приче из њеног живота нису ни потребне – додала је Александра Хорват, професорка Цртања и сликања и менторка Јоване Степановић.


-Родитељи су од малена приметили мој афинитет према уметности и никада ме у том погледу нису ограничавали, већ су ми одувек били највећа подршка. Креативност, љубав према уметности и стална жеља за померањем личних граница јесте оно што ме покреће. Током ове четири године школовања доста сам изградила и унапредила свој начин рада, нарочито у области модне илустрације и костима.Те две области за мене су и најзначајније јер планирам да упишем модул Сценски костим на Факултету примењених уметности у Београду. С обзиром на знања и вештине које сам стекла у Школи примењених уметности, надам се да ћу у тој намери и успети- рекла је Данице Кузмановић.

Јована Степановић, ученица на образовном профилу Фирмописац калиграф верује да је дугогодишњи предан рад резузлтирао наградама и самосталном изложбом.

-Најједноставнији опис мојих осећања поводом изложбе у Културном центру је захвалност првенствено себи за неодустајање, родитељима који су ме подржавали и професорима који су ме учили и упућивали у ком креативном правцу да идем. Дугогодишњи посвећен рад резултирао је кулминацијом стваралачке експресије, која ми свакодневно пружа спокој, а што је приказано и на изложби, чије отварање су увеличали моји многобројни пријатељи. Ово је својеврсно стваралачко отварање себе према друштву, и надам се да ћу једног дана моћи да живим своју потпуну истину. Желим да захвалим свом ментору, Александри Хорват, за њену ангажованост и што ме је мотивисала свих ових година да радим на себи и свом умећу. Осећам захвалност што ми није допуштала да изгубим моментум са радом и што ме је научила дисциплини. Јако ми је драго што је Даница била та која је делила са мном простор за изложбу, познајемо се од прве године, наше познанство је направило пун круг. Ова изложба не представља крај, она је само наставак мог уметничког путовања. Планирам да наставим са радом који ће ми у будућности донети богатство животног искуства – изјавила је Јована Степановић.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa