Инфо

9. јун 2022.9. јун 2022.
Фото: Mačva Press

Фото: Mačva Press

ДЕСЕТ ГОДИНА НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ ЈАНКО ВЕСЕЛИНОВИЋ У БОГАТИЋУ

Предњаче предшколци и средњошколци

Библиотека је организовала са Удружењем писаца „Јанко Веселиновић“ промоције књига три млада аутора. То су: Денис Врачарић ( Смисао живота јесте срећа“, Младен Дукић ( Све је боље само с тобом“ и Вељко Ловчевић „Волим, видим, осећам“)
Обележавајући недавно 10 година самосталног рада, Народна библиотека у Богатићу „Јанко Веселиновић“, сумирајући протекле активности, констатовала је у Извештају о раду да закључно са прошлом годином има укупно 1.986 чланова. Број активних је 1.653, што је изнад просека у односу на број становника општине Богатић. Већину или чак 60 одсто чине предшколци и ученици основних школа са подручја ове локалне самоуправе за које је чланство бесплатно. Број чланова се сваке године увећава за стотину.

Према њиховој анализи само у прошлој години прочитано је укупно 19.436 књига, а библиотека располаже са фондом од преко 35.000.

Садашња директорица библиотеке Драгица Тешић каже да због пандемије вируса ковид-19 нису могли да организују већи број планираних промоција књига, јер нису били у могућности да обезбеде физичку дистанцу за евентуалне посетиоце.

-Ипак, библиотека је организовала са Удружењем писаца „Јанко Веселиновић“ промоције књига три млада аутора. То су: Денис Врачарић ( Смисао живота јесте срећа“, Младен Дукић ( Све је боље само с тобом“ и Вељко Ловчевић „Волим, видим, осећам“), каже Драгица Тешић.

Фото: Mačva Press


А у оквиру недавне прославе библиотека је организовала промоцију монографије „Слика једног краја“- Мачва на фотографијама и илустрацијама од средине 19. до средине 20. века, аутора др Радомира Ј. Поповића и Бранка Станковића.

Само у прошлој години прочитано је укупно 19.436 књига, а библиотека располаже са фондом од преко 35.000.


Народна библиотека „Јанко Веселиновић“ Богатић постала је самостална установа 2011. године, а до тада је радила у оквиру Културно-образовног центра Богатић.

Иначе, почетци библиотекарства у овој локалној самоуправи везани су за 1945. годину, мада су у неким селима постојале књижнице и раније.
Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa