Инфо

9. јун 2022.9. јун 2022.
Фото: Либеро

Фото: Либеро

СВЕТСКИ ДАН МУЛТИПЛЕ СКЛЕРОЗЕ ОБЕЛЕЖЕН 30. МАЈА

Дружење најбоља допуна терапијама

Удружење “МС Шабац” је основано прошле године и има 20 чланова. “Позитивно је то што у нашој земљи скоро свако ко се разболи одмах добије терапију, што је јако битно да се заустави прогресија болести. Нажалост, код нас још не постоји терапија која би помогла људима који су у колицима или кревету” наводи Маријана Мандић, председница Удружења “МС Шабац”
Светски дан борбе против мултипле склерозе обележава се 30. маја. Нема званичних информација колико у Шапцу има оболелих од ове болести, али број сигурно прелази 50. Према познатим подацима, у Србији је регистровано више од 9.500 оболелих, али су стварне цифре сигурно доста веће. Нажалост, сваке године све је више оболелих, а оно што је добро је да у нашој земљи, у последње две године, највећи број пацијената добија терапију која треба да заустави напредовање болести.

Удружење “МС Шабац” је основано прошле године и има 20 чланова. Најмлађи члан има 31 годину. Председница Удружења Маријана Мандић наводи да је доста оних који не излазе из кућа, везани су за кревет или су у домовима за старе и који нису у Удружењу.
Свој дан обележили су у Обреновцу, дружећи се са члановима њиховог удружења.

Болест са 1.000 лица
Мултипла склероза је нерно-мишићно обољење. Јавља се између 20. и 40. година живота и статистика каже да од ње у 70 одсто случајеве оболевају жене.
-Дуг је пут до дијагнозе, а јако је битно што пре доћи до ње и што пре почети са терапијом и лечењем. Болест има четири врсте и хиљаду подврста и исто толико лица. Код сваког се различито испољава. Највише је нас код којих је први симптом био губитак вида, који се некада врати, некада се делимично врати. Код неког почне тремором. Некада почетак није много видљив и када људи примете веће науролошке проблеме већ је болест узнапредовала. Свако од нас различито подноси болест, различито реагује на терапију. Битно је слушати своје тело и наћи свој ритам, објашњава Маријана Мандић.


-Прошле године смо ишли код њих на овај дан и остало је да то убудуће буде традиционално, а да они долазе код нас на наш рођендан, почетком марта. Важно нам је да се дружимо и да размењујемо искуства. Доста значи када знамо да од неког ко пролази исто што и ми чујемо како се бори и носи са болешћу, шта му је помогло, наводи Маријана.

Удружење се састаје једном месечно, али се чланови виђају доста чешће, а у контакту су стално. Труде се да се повежу са оболелима из других градова, али и из региона. Свако ново искуство значи им много


Удружење је и основано са циљем да се оболели од мулитпле склерозе међусобно друже и подржавају једни друге. Успели су, у међувремену да се изборе и за бројне бенефите. Маријана каже да су им изашли у сусрет сви којима су се обратили. Добили су бесплатне терниме на базену и вежбање у “Соколани”, улазнице за Шабачко позориште, попусте у лабораторији “Здравље”, превозник “Дуга” им даје бесплатне годишње карте за аутобусе, а “Протић” комби за заједнича путовања. Одазвали су им се и козметички салони, ЈКП “Паркинг Шабац”, салони за масажу...

-Свако коме смо се обратили нам је изашао у сусрет. Не знам како је са удружењима у другим градовима, али у Шапцу за нас сви имају разумевања. Економска школа “Стана Милановић” нам је дала своју салу у којој је недавно одржан концерт за нас. Одазвали су се КУД-ови “Абрашевић”, “Хајдук Станко”, “Чивија”. Прикупили смо средства која ћемо користити за наше потребе. Сада нам је и Град по основу једног пројекта одобрио новац. Организоваћемо и радионице на којима ћемо нешто правити, а касније то можда и продавати, наводи Маријана.

Удружење се састаје једном месечно, али се чланови виђају доста чешће, а у контакту су стално. Труде се да се повежу са оболелима из других градова, али и из региона. Свако ново искуство значи им много.

-Нажалост, сада већ свако познаје неког или неког ко има неког оболелог од мултипле склерозе. Трудимо се да се повезујемо са што ширим кругом људи како бисмо делили информације. Позитивно је то што у нашој земљи скоро свако ко се разболи одмах добије терапију, што је јако битно да се заустави прогресија болести. Нажалост, код нас још не постоји терапија која би помогла људима који су у колицима или кревету. Чак је и у свету то још увек у зачетку. Задовољна сам што су у Србији заступљене све врсте терапија. Када сам се ја разболела, пре 21 годину, само се причало о терапији, а нико је није добијао. Последње две године ситуација је доста боља. Уколико некоме не одговара терапија коју добије има могућност и да је промени. Бања Горња Трепча је за нас идеална, али је и скупа, а наш Републички фонд за здравствено осигурање никако да је уврсти на листу. Добијамо Ковиљачу, која је добра, али тамо имамо само физикалну терапију. Запослени су ажурни и значајно је већ и само то што тамо имамо све и идемо само на терапије, без икаквих других обавеза, каже Маријана.

Истиче да је за многе оболеле проблем што не могу да приуште себи одлазак у пензију, не што то не могу због здравственог стања, него због јако ниских инвалидских пензија, од којих је немогуће живети.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa