Инфо

30. јун 2022.30. јун 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Пролећна изложба УЛСШ

Активација и промоција стваралаштва

„Техника и стилска опредељеност нису саме себи циљ, већ средства која омогућавају ауторима да отелотворе своје мисли, погледе на свет, егзистенцијалистичке и уметничке ставове “, наводи др Драган Марковић Маркус
Удружење ликовних стваралаца Шапца недавно је радове својих чланова представило у оквиру традиционалне Пролећен изложбе у добро позантом галеријском простору Културног центра.

На конкурс је приспело 72 рада од 52 аутора, а жири у саставу Слађана Маринковић, мастер графичар из Ваљева и Марина Цветановић, кустос историчар уметности у центру за културу „Вук Караџић” у Лозници је за излагање одабрао 41 експонат од исто толико аутора.

- На изложби су представљени радови широког генерацијског распона аутора, различитих тематских и уметничких проседеа. Велику посвећеност уметника и дубину емотивног и духовног садржаја дела можемо разазнати као обједињујући квалитет, повезујућу карику изложбених експоната. Техника и стилска опредељеност нису саме себи циљ, већ средства која омогућавају ауторима да отелотворе своје мисли, погледе на свет, егзистенцијалистичке и уметничке ставове.

Уз широк дијапазон формално пластичних решења и индивидуалност уметничког израза, могли би као одређујућу карактеристику остварења шабачких уметника издвојити страст ка фигуративном мишљењу, типичну за наше уметничко наслеђе. Такође, не може се заобићи опште присутни дуализам између традиционалне уметности и иновативних струјања, као последица индивидуалне перцепције ствараоца и усвојене естетике.

Изложбе оваквог типа снажно промовишу и активирају уметнички живот и отварају нова дискурзивна поља у сфери културе, не само на практичном и теоријском, већ и организационом нивоу, посебно имајући у виду локалну друштвену и културну средину- наводи др Драган Марковић Маркус.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa