Инфо

15. фебруар 2023.15. феб 2023.
Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

ДЕДА ЖАРКО И 23 ПОТОМКА

Рецепт за дуг живот

У идиличном побрђу села Мровска угнездило се домаћинство Жарка Бркића који броји 91 лето. Још држећи домаћин има несвакидашњу животну причу. Иако је као дете био народски болешљикав свако јутро ишао до стаје да са дедом види своје омиљене животиње и тако, вели, изградио љубав ка селу која га држи и ових позних година. Уз два сина и две ћери стекао је и унучад и праунуке па сада породично стабло броји ни мање ни више него 23 члана. Међу потомцима најстарија је ћерка Цана са 68 година а најмлађи праунук Јован који је тек напунио шест месеци. Ведра старина уз смешак вели да се нада да ће дочекати да их буде бар тридесетак.

Свој рецепт за дуг живот нуди у раду и само у раду. Уз здраву исхрану ето и богатог живота. А радио од малих ногу, чак 33 године на циркулару а као напредни пољопривредник знао утовити годишње и по стотинак бикова али и од 1982.године радити у сопственој мини сушари. Поседује и пет хектара засада под воћем а годишње испече преко 100 казана ракије од свакојаког воћа а намерава, послужи ли га здравље, ове године пећи и ракију од жаре илити за млађе коприве.

Када је био мали, као поук млађима вели деда Жарко, јела се проја, дудиње, глог и трњине а онда је у зрелим годинама ка старости случајно сазнао да има притисак од чак горњих 200, али је Божића за нама јео печенице ко за срећних лета. А на контроли притисак момачки. Његова Мровска и здраво окружење учинили да се преко деведесет лета види само у тежем ходу истичући да треба избегавати секирацију. Тајна је у томе вели уз осмех да никако млади не одлазе из села и његове Општине Владимирци коју не би ни за шта мењао.


А додаје не постоји занат у коме се није окушао а да му није ушао у траг. Поноси се и са три признања за домете у пољопривреди у сарадњи са задругом Први мај из Владимираца. Увек ишао у корак испред времена али ипак се изнова и изнова враћа на потомке поносан не заборављајући ни супругу Љубицу која је као заљубљеник у сточарство увек била ту да му помогне да оствари све што је пожелео, човек златних руку.

Село, закључује не би мењао ни за шта а на растанку показао крајолик заталасале Мровске као рецепт доброг здравља. Деда Жарко снева да број од 23 потомка доживи да се увећа бар на 30 али и да оживи село, јер сва тајна трајања, тврди, лежи у њему.
С.К.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa