Инфо

15. фебруар 2023.15. феб 2023.
Фото: ОШ "Мајур"

Фото: ОШ "Мајур"

Свети Сава у ОШ “Мајур” у Мајуру

Најдужа прича коју прича српски народ

Прича о Светом Сави је најдужа прича коју прича српски народ. Та прича не стари, нити се умара, и све што причамо, само су њена поглавља
27.1.2023. је у ОШ “Мајур” у Мајуру у присуству ученика, родитеља, наставника, домаћина Александра Сузића, Мирослава Глигорића и многобројних званица, испричано једно поглавље из живота Светог Саве. Прослава је почела освештавањем славског колача од стране јереја Младена Шобота. Хор, предвођен професорком музичке културе Маријом Марковић, извео је Химну Светом Сави и Милешевку, а затим се присутнима обратио директор школе Живан Макевић истичући значај и величину светитеља чије се име слави 27. јануара, осврнувши се на култ Светог Саве код нашег народа који је веома развијен. Директор школе се захвалио домаћинима Александру Сузићу и Мирославу Глигорићу, поменувши све домаћине слава од постанка школе, а потом је доделио награде ученицима поводом светосавског и божићног конкурса. Да је лик и дело Светога Саве непролазна вредност српске културе, традиције, историје, посвећености, самосталне Српске православне цркве и државности уверили смо се гледајући представу “Да не беше, не би било”, коју су извели ученици VIII, VII и II разреда. Уследио је сплет игара из Србије од стране АНИ “Хајдук Станко”, а потом свечани ручак. Координатор Јасмина Јанић, режисери: Весна Авдаловић, Данијела Марковић, сценографија Душан Јоцић, музика Ненад Богдановић, хор Марија Марковић.

Фото: ОШ "Мајур"


Савино (про)светитељство биће нам много јасније ако се окренемо од његове биографије ка његовој хагиографији. Тек онда можемо знати и прихватити Савину просвету. “Прослављамо Светог Саву јер је он постао обиталиште Духа Светога, кроз чија уста је говорила Премудрост Божија, чије је срце било испуњено разумом, знањем вечним и непролазним, познањем тајни овога света, познањем смисла људског живота, знањем о томе како треба човек да живи овде на земљи и знањем о живом и вечном Богу.” И зато нека нам Свети Сава сваког дана буде саговорник. Са оцем треба да се саветујеш, њега треба да питаш. Када не знамо, треба њега да питамо. Нека нам Свети Сава да снаге да идемо путем који је он кренуо, да на том путу останемо и да заједно чинимо оно што је најбитније, да узносимо славу Једном у Тројици Богу, Оцу и Сину и Светом Духу, коме је вечна слава у све векове. Срећан и Богом благословен данашњи празник Светог Саве свима нама.
Јасмина Јанић, проф.спец.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa