Инфо

15. фебруар 2023.15. феб 2023.
ИСТРАЖИВАЊЕ ЦЕНТРА ЗА ЛОКАЛНА ПИТАЊА О ТЕМАМА ЗНАЧАЈНИМ ЗА КВАЛИТЕТ ЖИВОТА

Млади знатно боље информисани

На основу свега утврђеног јасно је да град Шабац у свим сегментима предњачи, а да је значајан део активности и процеса које у другим деловима округа нема ни сада Шабац имао још пре 2020. године
Центар за локална питања је невладина организација која се нешто више од две године бави откривањем и указивањем на конкретне локалне пробле становника Мачванског управног округа у области екологије. Протеклу годину провели су на терену у разговору са грађанима Мачванског округа, локалним удружењима и покретима о темама које у значајној мери утичуна на квалитет живота који воде.

-Покушали смо да и од надлежних добијемо информације о тренутном стању и као и плановима за будућност који су садржани у планским документима која су усвојојена од стране локалних скупштина. Теме које су биле предмет нашег рада су: водоводна и канализациона мрежа, одвоз смећа, термоизолација стамбених објеката, прерада отпадних вода и квалитет ваздуха на територији Мачванског округа, наводи Петар Марковић из Центра за локална питања.

Петар наводи да је процес истраживања усмерен концептуално у три правца. Информације су желели да добију од локалних самоуправа, удружења и самих грађана.

-Први правац значио је питати локалне самоуправе о актуелном стању и усвојеним плановима за будућност. Други правац подразумевао је информисање од удружења грађана, група грађана и активиста који се баве овим питањима или неким од ових питања. Трећи сегмент подразумевао је анкетирање грађана које смо спровели питем он лајн анкете и обиласка терена, како урбаних језгра, тако и сеоске средине, а све у циљу утврђивања степена информисаности грађана, њихове заитересованости за ова питања и спремности да се активно укључе у решавање проблема који их муче. Нажалост, нисмо пронашли расположене саговорнике у оквиру оних који воде локалне самоуправе. Широм округа постоје формалне или неформалне групе које покушавају да сходно сопственим знањима и капацитетима покрену неке теме и реше проблеме који муче места у којима живе. Када је реч о информисаности грађана, јасно је да су млађи људи знатно боље информисани, док старија популација посебно у сеоским срединама располаже оскудним степеном информисаности, каже Петар.

Када је реч о информисаности грађана, јасно је да су млађи људи знатно боље информисани, док старија популација посебно у сеоским срединама располаже оскудним степеном информисаности


Наш саговорник наводи да су проблеми готово универзални широм округа уз неке специфичне за конкретна места. Депоније и недостатак водоводних и канализационих мрежа истичу се као проблеми.

-Депоније отпада присутне и тамо где постоји и где нема одвоза смећа. Термоизолација као мера примењује се у неком облику у Шапцу, Лозници и у току нашег рада први пут се конкурс појавио у Богатићу. Водоводна и канализациона мрежа присутне су у главном у ужим градским језгрима, док рубна градска и сеоска подручја у највећем степену нису покривена овим мрежама. Одвоз смећа бележи територијални напредак у протеклим годинама у свим местима. Поражавајуће је да је град Шабац једини који има организовано одлагање на регионалну депонију Срем-Мачва. Шабац је једино место у округу које поседује пречистач отпадних вода. Квалитет ваздуха се не мери у довољној мери, резлтати су врло често сегмент који се доводи у питање од стране грађана. На основу свега утврђеног јасно је да град Шабац у свим сегментима предњачи, а да је значајан део активности и процеса које у другим деловима округа нема ни сада Шабац имао још пре 2020. године, наводи Петар Марковић.

Како је закључено да је степен информисаности грађана низак. Центар за локална питања организовао је значајан број штандова на којима су делили информативни материјал, као и већи број догаћаја на којима се говорило о конкретним проблемима сваке од општина.
М.М.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa