Инфо

15. фебруар 2023.15. феб 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

У оквиру пројекта „Одвајамо“

Почело одношење рециклабилног отпада у МЗ „Жика Поповић“

Од понедељка у МЗ „Јевремова“ сваког радног дана од 10 до 18 сати врши се подела канти за сепарацију, а грађани који нису преузели канте могу да се обрате ЈКП „Стари град“
ЈКП „Стари град“ у петак је започело сакупљање и одношење рециклабилног отпада у Месној заједници „Жика Поповић“. Прве канте подељене су мештанима овог дела града крајем прошле године, у оквиру пројекта за примарну сепарацију отпада „Одвајамо“ који Град спроводи уз подршку Министарства заштите животне средине, Европске уније и Амбасаде Шведске.

Свих 12.600 канти од 240 литара, 370 пластичних контејнера, као и три контејнера за сакупљање рециклабилног отпада, обезбедио је Град суфинансирањем у пројекту Министарства заштите животне средине


-У нашем граду ово је први пут да сакупљамо отпад оваквог типа. За све нас, као и за наше кориснике, ово је ново, али се надамо да ће, уз заједничку сарадњу и међусобну комуникацију, касније ово бити сасвим природна ствар у нашем граду. Искористио бих прилику да позовем домаћинства у Месној заједници „Жика Поповић“ која нису преузела плаву канту од 240 литара да нас контактирају, а исто тако и да најавим да од данас у МЗ „Јевремова“ сваког радног дана од 10 до 18 сати вршимо поделу истих ових плавих канти. Свих 12.600 канти од 240 литара, 370 пластичних контејнера, као и три контејнера за сакупљање рециклабилног отпада, обезбедио је Град суфинансирањем у пројекту Министарства заштите животне средине- рекао је извршни директор ЈКП „Стари град“ Никола Беговић у понедељак приликом обиласка МЗ „Жика Поповић“.

Фото: "Глас Подриња"


У плаву канту одлаже се „суви отпад“, односно папир, пластика и метал, а остали отпад, као и до сада, у типске канте. Увођењем ове праксе смањује се количина отпада која завршава на депонијама.
-Задовољан сам и сматрам да је ово требало давно да се уради, јер доприноси хигијени града. Да бисмо постигли тај циљ, грађани такође морају бити дисциплиновани- навео је суграђанин Љубан Макевић.
Руководилац сектора градске чистоће Синиша Ђаковац нагласио је да је крајем прошле године почела подела канти за рециклабилни отпад.

-Прво је обухваћен програм поделе на територији месних заједница које припадају граду Шапцу, што је близу 13 хиљада домаћинстава. Кренули смо од МЗ „Жика Поповић“, данас почињемо поделу у МЗ „Јевремова“, а надамо се да ћемо до маја успети да поделимо све посуде за домаћинства. Поред тога, постоје тзв. контејнери од 1.100 литара, који ће бити подељени и правним лицима и постављени на јавним површинама где су тренутно посуде- истакао је Ђаковац.
Д.Д.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa