Инфо

23. фебруар 2023.23. феб 2023.
Фото: Pixabay

Фото: Pixabay

Шта треба знати пре прве прихране пшенице

Искусни ратари знају да је крај Фебруара идеално време за прву прихрану озимих усева. Како и од чега зависи економска успешност производне сада ћемо покушатиса неким саветима објаснити.

У пред сетвеној обради унете минималне количине азота да би ницање и период до фазе мировања, дао биљци довољно азота за њен резвој до пролећа. Треба објаснити зашто са азотом треба обазриво, јако мигративан макроелемент лако испарава, испира у дубље слојеве. Због тога његово додавање мора ићи у више наврата, најбоље по урађеној анализи плодности, како би се губитци свели на минимум. Ако се дода више азота добијамо негативан ефекат развоју (полегања) већег интернодијалног растојања. Количина по планираној т/ха треба унети 25кг азота, нетреба занемарити азот из органске материје унете -заоране надземне масе предходних култура.

Постоје више минералних азотних ђубрива као и органских којима се муже прихранити пшеница. Уреа се препоручује на дубљим земљиштима која нису ни претерано кисела ни претерано карбонатна. Ово ђубриво је погодно за неутралне PH вредности земљишног раствора, са PH од 6 до 7, код киселих земљишта се додатно закисели земљишни раствор и тако се блокирају Фосфор и Калијум па наше биљке гладују. Како причамо о прихрани у Шабачкој регији са претежно Псеудо-глејним земљиштима, препорука су КАН односно калцијум-амонијум-нитрат, са 27% азота, као и АН односно амониум-нитрат са 33 % азота.

Мора се водити рачуна и о временским условима , тако да је предлог пред падавине урадити разбацивање препоручене количине, и то за прву прихрану 40 % од укупне колицине потребне за планирани принос. У саветодавној служби се препоручује на 3-5 дана пре прихране рађењем Нмин лабараториске методе на приступачни азот у ризосверном слоју пшенице, како би се губитци азота свели на минимум. На овај начин наше пшенице су нахрањене, здраво доброг стања и кроз период интезивног раста има оптималну количину хранива. Ако падавине буду правилно распоређене можемо очекивати и добар род.

Ако се деси да изостане прва прихране или буде суша као прошле године, прихрану обавити пре најављене кише. Не знам дали сам био довољно јасан без прихрањивања нема економски оправданог рода. Да резимирамо, важно у свим биљним производњама: Урађена анализа плодности, адекватно ђубриво и време апликације, тип земљишта односни PH вредност истог. Пошто је органска материја у дефициту на већем проценту наших земљишта, препоручујемо зеленишно ђубриву кад год да су слободне парцеле. На општини Шабац траје акција бесплатне калцификације, на овај начин наше биљке ће се лакше хранити дужи низ година ( 6-8 ), а производња тећи са мање улагања. Послушајте речи струке и искуства наших стручњака.
Дип.Инг. Јован Сушић ПССС Шабац

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa