Инфо

9. март 2023.9. мар 2023.
Украс мушког лица – брк
Изложба у Народном музеју Шабац

Украс мушког лица – брк

Изложбу чине и текстови о стиловима бркова који су били најпопуларнији, утицају војске на увођење обавезе ношења, односно неношења бркова, као и други интересантни подаци до којих је, у својим истраживањима, дошла ауторка Ивана Јовановић-Гудурић
У четвртак, 9. марта у 12.00 часова у Медијатеци Народног музеја Шабац биће свечано отворена изложба „Украс мушког лица – брк“, Музеј града Новог Сада, ауторке Иване Јовановић-Гудурић, виши кустос, дипломираног етнологаа-антрополо. г

На изложби Украс мушког лица - брк, бркови су сагледани кроз културно-историјску перспективу, као део модних трендова и као важан елеменат изградње мушког идентитета у 19. веку. Ова несвакидашња тема је представљена кроз портретне фотографије, модне гравире и рекламне огласе из поменутог периода. Изложбу чине и текстови о стиловима бркова који су били најпопуларнији, утицају војске на увођење обавезе ношења, односно неношења бркова, као и други интересантни подаци до којих је, у својим истраживањима, дошла ауторка Ивана Јовановић-Гудурић. Како је тема моде ношења бркова непосредно повезана са историјом береберског заната, на изложби су приказани и предмети из Колекције берберског заната из Фонда Музеја града Новог Сада. Један сегмент изложбе обухватају и мушки модни додаци и други предмети везани за мушку грађанску културу друге половине 19. века.

Како би се стекла потпунија слика о грађанској култури на прелазу векова, у оквиру изложбе су приказани и сегменти изложбе „Шта жене желе – Кутак за адвертајзинг“, тј. рекламни огласи са краја 19. и почетка 20. века, за препарате за улепшавање, помодне салоне ... Приказујући однос жена према изгледу и нези свог лица и тела, представљени су и важни друштвени процеси који су се одразили на женску популацију - нови императиви женске лепоте, утицаји европских модних трендова, женско образовање и други „новитети“ животног стила.

Комбинујући фотографију и огласе из старе српске штампе, као релевантне изворе за изучавање глобалне али и микро историје, ауторка је на изложби приказала трендове током 19. и почетка 20. века када је у питању однос према изгледу и неговању тела.

Поставка ће бити доступна за јавност до 9. априла текуће године.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa