Инфо

16. март 2023.16. мар 2023.
Грађани Богатића показали високу свест о значају сепарације отпада
Владан Попадић, директор ЈКП „Богатић“

Грађани Богатића показали високу свест о значају сепарације отпада

На територији Месне заједнице Богатић унапређен је систем управљања отпадом, а за два месеца резултат је око 4.500 килограма прикупљеног сувог рециклабилног отпада, који радници комуналног предузећа односе сваке прве суботе у месецу. У току недеље постављени су и плави контејнери за исту намену у двориштима стамбених зграда
Крајем прошле године Јавно комунално предузеће „Богатић“ почело је реализацију пројекта одвојеног сакупљања рециклабилног отпада финансираног из ИПА 2017 Европске комисије, под слоганом „Брзо и лако сад одваја свако“. Вредност инвестиције је близу 200 хиљада евра, а учешће Општине је око 25 хиљада евра. У прва два месеца конкретни резултати са терена су више него задовољавајући, јер су грађани показали велико интересовање за ту меру.

Стопостотан узорак у јануару и фебруару
У плаве канте грађани су одлагали „суви“, тј. рециклабилни отпад који обухвата различите врсте материјала као што су пластика, папир и картон, метал, гума, итд. Са ЈКП Регионална депонија „Срем- Мачва“ Шабац потписан је споразум о његовом пријему. На територији Месне заједнице Богатић унапређен је систем управљања отпадом, а резултат је око 4.500 килограма прикупљеног отпада за два месеца, који радници комуналног предузећа односе сваке прве суботе у месецу.

-У јануару смо имали количине од око 2.160, а у фебруару око 2.300 килограма. Поређења ради, камион са мешаним комуналним отпадом је тежине између пет и шест хиљада килограма, што говори да се наши грађани придржавају сепарације. У циљу даље реализације пројекта у току недеље поставили смо и плаве контејнере у двориштима стамбених зграда. Намењени су за суви рециклабилни отпад, као и плаве канте подељене домаћинствима- каже директор ЈКП „Богатић“ Владан Попадић.

Већ при самом пражњењу канти показало се да су грађани одговорно поступали.

-Људи препознају значај пројекта и захваљујући грађанима који су одвајали отпад имамо овакве резултате. Информисали су се путем флајера, од стране запослених у Јавном комуналном предузећу. Имаћемо још једну акцију, лепљење додатних флајера на унутрашњу страну поклопца саме посуде, од домаћинства до домаћинства, где ће се они свакодневно, приликом одлагања отпада, поново информисати о начину одвајања. У суштини, сад смо имали стопостотни тачан узорак отпада за јануар и фебруар, који смо однели почетком фебруара и марта- наглашава Попадић.

Следи постављање жутих контејнера намењених за стакло у близини угоститељских објеката на територији целе Општине Богатић.



-Жути контејнери су намењени за стакло, тако да смо затворили тај круг за различите врсте отпада. Ти контејнери ће бити постављени у близини угоститељских објеката на територији целе Општине Богатић. То је бесплатна услуга за угоститеља. Он бесплатно одвоји стакло у наш контејнер, а ми то стакло касније наплаћујемо за услугу коју ћемо први пут понудити. Већ имамо потписан уговор са фирмом „Екостар пак“ за услугу одношења стакла. Прикупљено стакло се плаћа пет динара по килограму, а за саму услугу коју ћемо вршити добијамо 17,5 динара, тако да имамо око 22,5 динара по килограму стакла. Са једне стране штедимо зато што бесплатно одвајамо отпад на Регионалну депонију, с друге стране имамо финансијске бенефите- наводи директор ЈКП „Богатић“.

Смањење загађења животне средине и значајне уштеде
Министарство заштите животне средине у сарадњи са ЕИСП2 програмом подржаним од стране Владе Шведске, спроводи пројекат у четири региона управљања отпадом у Србији (Панчево, Срем- Мачва, Дубоко и Пирот). Циљ је постигнут, подизање нивоа свести о рециклажи отпада, а то ће донети значајне уштеде за комунално предузеће.

-Територија Месне заједнице Богатић је средина на коју се примењује пројекат сепарације отпада. Само у Богатићу односимо плаве канте и наравно, поред смањења загађености животне средине, имамо тај финансијски ефекат, пошто у овом тренутку на Регионалној депонији „Срем- Мачва“ не плаћамо 20 евра по тони одложеног отпада. Прва два узорка прикупљена прва два месеца су потпуно бесплатна за ЈКП „Богатић“- подвлачи он.

Од јануара је почело одношење комуналног отпада у још седам нових месних заједница, чиме су сва села на територији општине покривена том услугом. Додатни радни ангажман успевају да обезбеде из постојећих капацитета предузећа.

-Од јануара смо кренули са одношењем мешаног комуналног отпада у седам нових (Бадовинци, Клење, Баново поље, Очаге, Црна Бара, Глоговац и Салаш Црнобарски), који се транспортује на Регионалну депонију „Срем- Мачва“. То је око 3.200 нових домаћинстава, укључујући и све привреднике који се налазе на тој територији. Радно ангажовање и прековремени сати су далеко мањи него сам тај трошак, када то помножимо са 20 евра по тони отпада, да не говоримо о неком другом еколошком аспекту. Смеће не завршава на депонијама, посебно у приобаљу реке Дрине. Једном недељно односимо комунални отпад по устаљеном распореду, четири пута месечно. Имамо чистије привремене депоније. Возило добијено пројектом смо наменили за систем раздвајања и додатна возила преусмерили на седам села, тако да смо тиме затворили систем управљања отпадом- истиче Попадић.

Приоритет у увођењу примарне сепарације отпада имају насеља у оквиру општине у којима већ постоји успостављен и добро организован систем сакупљања комуналног отпада, тако да се за сада овај пројекат реализује само на подручју насељеног места Богатић. Попадић је изразио наду да ће у наредном периоду успети да услугу раздвајања прошире на територију целе општине.
Д.Д.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa