16. mart 2023.16. mar 2023.
Građani Bogatića pokazali visoku svest o značaju separacije otpada
Vladan Popadić, direktor JKP „Bogatić“

Građani Bogatića pokazali visoku svest o značaju separacije otpada

Na teritoriji Mesne zajednice Bogatić unapređen je sistem upravljanja otpadom, a za dva meseca rezultat je oko 4.500 kilograma prikupljenog suvog reciklabilnog otpada, koji radnici komunalnog preduzeća odnose svake prve subote u mesecu. U toku nedelje postavljeni su i plavi kontejneri za istu namenu u dvorištima stambenih zgrada
Krajem prošle godine Javno komunalno preduzeće „Bogatić“ počelo je realizaciju projekta odvojenog sakupljanja reciklabilnog otpada finansiranog iz IPA 2017 Evropske komisije, pod sloganom „Brzo i lako sad odvaja svako“. Vrednost investicije je blizu 200 hiljada evra, a učešće Opštine je oko 25 hiljada evra. U prva dva meseca konkretni rezultati sa terena su više nego zadovoljavajući, jer su građani pokazali veliko interesovanje za tu meru.

Stopostotan uzorak u januaru i februaru
U plave kante građani su odlagali „suvi“, tj. reciklabilni otpad koji obuhvata različite vrste materijala kao što su plastika, papir i karton, metal, guma, itd. Sa JKP Regionalna deponija „Srem- Mačva“ Šabac potpisan je sporazum o njegovom prijemu. Na teritoriji Mesne zajednice Bogatić unapređen je sistem upravljanja otpadom, a rezultat je oko 4.500 kilograma prikupljenog otpada za dva meseca, koji radnici komunalnog preduzeća odnose svake prve subote u mesecu.

-U januaru smo imali količine od oko 2.160, a u februaru oko 2.300 kilograma. Poređenja radi, kamion sa mešanim komunalnim otpadom je težine između pet i šest hiljada kilograma, što govori da se naši građani pridržavaju separacije. U cilju dalje realizacije projekta u toku nedelje postavili smo i plave kontejnere u dvorištima stambenih zgrada. Namenjeni su za suvi reciklabilni otpad, kao i plave kante podeljene domaćinstvima- kaže direktor JKP „Bogatić“ Vladan Popadić.

Već pri samom pražnjenju kanti pokazalo se da su građani odgovorno postupali.

-Ljudi prepoznaju značaj projekta i zahvaljujući građanima koji su odvajali otpad imamo ovakve rezultate. Informisali su se putem flajera, od strane zaposlenih u Javnom komunalnom preduzeću. Imaćemo još jednu akciju, lepljenje dodatnih flajera na unutrašnju stranu poklopca same posude, od domaćinstva do domaćinstva, gde će se oni svakodnevno, prilikom odlaganja otpada, ponovo informisati o načinu odvajanja. U suštini, sad smo imali stopostotni tačan uzorak otpada za januar i februar, koji smo odneli početkom februara i marta- naglašava Popadić.

Sledi postavljanje žutih kontejnera namenjenih za staklo u blizini ugostiteljskih objekata na teritoriji cele Opštine Bogatić.



-Žuti kontejneri su namenjeni za staklo, tako da smo zatvorili taj krug za različite vrste otpada. Ti kontejneri će biti postavljeni u blizini ugostiteljskih objekata na teritoriji cele Opštine Bogatić. To je besplatna usluga za ugostitelja. On besplatno odvoji staklo u naš kontejner, a mi to staklo kasnije naplaćujemo za uslugu koju ćemo prvi put ponuditi. Već imamo potpisan ugovor sa firmom „Ekostar pak“ za uslugu odnošenja stakla. Prikupljeno staklo se plaća pet dinara po kilogramu, a za samu uslugu koju ćemo vršiti dobijamo 17,5 dinara, tako da imamo oko 22,5 dinara po kilogramu stakla. Sa jedne strane štedimo zato što besplatno odvajamo otpad na Regionalnu deponiju, s druge strane imamo finansijske benefite- navodi direktor JKP „Bogatić“.

Smanjenje zagađenja životne sredine i značajne uštede
Ministarstvo zaštite životne sredine u saradnji sa EISP2 programom podržanim od strane Vlade Švedske, sprovodi projekat u četiri regiona upravljanja otpadom u Srbiji (Pančevo, Srem- Mačva, Duboko i Pirot). Cilj je postignut, podizanje nivoa svesti o reciklaži otpada, a to će doneti značajne uštede za komunalno preduzeće.

-Teritorija Mesne zajednice Bogatić je sredina na koju se primenjuje projekat separacije otpada. Samo u Bogatiću odnosimo plave kante i naravno, pored smanjenja zagađenosti životne sredine, imamo taj finansijski efekat, pošto u ovom trenutku na Regionalnoj deponiji „Srem- Mačva“ ne plaćamo 20 evra po toni odloženog otpada. Prva dva uzorka prikupljena prva dva meseca su potpuno besplatna za JKP „Bogatić“- podvlači on.

Od januara je počelo odnošenje komunalnog otpada u još sedam novih mesnih zajednica, čime su sva sela na teritoriji opštine pokrivena tom uslugom. Dodatni radni angažman uspevaju da obezbede iz postojećih kapaciteta preduzeća.

-Od januara smo krenuli sa odnošenjem mešanog komunalnog otpada u sedam novih (Badovinci, Klenje, Banovo polje, Očage, Crna Bara, Glogovac i Salaš Crnobarski), koji se transportuje na Regionalnu deponiju „Srem- Mačva“. To je oko 3.200 novih domaćinstava, uključujući i sve privrednike koji se nalaze na toj teritoriji. Radno angažovanje i prekovremeni sati su daleko manji nego sam taj trošak, kada to pomnožimo sa 20 evra po toni otpada, da ne govorimo o nekom drugom ekološkom aspektu. Smeće ne završava na deponijama, posebno u priobalju reke Drine. Jednom nedeljno odnosimo komunalni otpad po ustaljenom rasporedu, četiri puta mesečno. Imamo čistije privremene deponije. Vozilo dobijeno projektom smo namenili za sistem razdvajanja i dodatna vozila preusmerili na sedam sela, tako da smo time zatvorili sistem upravljanja otpadom- ističe Popadić.

Prioritet u uvođenju primarne separacije otpada imaju naselja u okviru opštine u kojima već postoji uspostavljen i dobro organizovan sistem sakupljanja komunalnog otpada, tako da se za sada ovaj projekat realizuje samo na području naseljenog mesta Bogatić. Popadić je izrazio nadu da će u narednom periodu uspeti da uslugu razdvajanja prošire na teritoriju cele opštine.
D.D.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa