Инфо

23. март 2023.23. мар 2023.
Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

Смотра ветеранских ансамбала „Јездимир Језда Алимпић“ у Богатићу

Уједињени у љубави према фолклору

У препуној сали Дома културе у Богатићу, у организацији ФА „Ђидо“ и Културно- образовног центра Богатић, протеклог викенда заиграле су се игре из целе Србије. Осим презентовања играчког умећа, то је прилика да одржавају међусобне контакте, будући да их веже љубав према традицији
Традиција дуга више од деценије настављена је и протеклог викенда. Смотра ветеранских ансамбала „Јездимир Језда Алимпић“ одржана је у суботу у препуној сали Дома културе. Организатори, Фолклорни ансамбл „Ђидо“ и Културно- образовни центар Богатић, 2019. године донели су одлуку да буде посвећена истакнутом културном раднику те установе. Играчи су завладали сценом доносећи програм заснован на традиционалним и високо стилизованим облицима народне уметности и тако оправдали мисију свог ансамбла. На сцени су заиграли ветерани из Ваљева, Шапца, Лознице, Сремске Митровице, Брчког, Врњачке бање, Обреновца... Поред домаћина, учествовало је још 12 ансамбала: ФА „Бранко Радичевић“ Сремска Митровица, ЦЗНТК „Абрашевић Ваљево“, КУД „Караџић“ Лозница, КУД „Будућност 1984“ Добановци, УК „Врњачки вез“ Врњачка Бања, КУД „Абрашевић“ Шабац, АНИП „Таурунум“ Земун, ЦОКТ „ТЕНТ“ Обреновац, ЦОКТ „Јеврем Обреновић“ Шабац, СПКД „Просвјета“ Брчко, ЦОКТ „Завичај“ Шабац и УА „Чивија“ Шабац.

Сећање на културног посвећеника
-Јездимир Језда Алимпић је био наш истакнути културни радник, учитељ по професији, који је водио фолклорни ансамбл и чувене изворне певачке групе- мушку „Мачвански јарани“ и девојачку „Станарице“. Радио је у Дому културе, Културном центру и тадашњем Културно- уметничком друштву „Јанко Веселиновић“. Изненада је преминуо ‘90 године. Донели смо одлуку 2019. године да му посветимо Смотру. Имали смо паузу због короне, али успешно смо наставили традицију одржавања манифестације- рекао је уметнички руководилац и кореограф ФА „Ђидо“ Милош Симић.

Сала је била препуна публике која је помно пратила сат и по програма. Смењивали су се ансамбли и игре из разних крајева Србије. На сцени су се спојили искусни играчи и демонстирали године проба и вежби. Осим презентовања играчког умећа, наставили су међусобне контакте, будући да их веже иста љубав- према традицији.

-Заиграле су се бројне игре: Косовско Поморавље, игре из околине Лесковца, Ниша, Обреновца, Црноречја, централног дела Србије, Шумадије... Сврха таквих манифестација и јесте да се људи који су раније играли у првим извођачким ансамблима после неколико година окупе и поново виде. То су играчи који су се стално и дружили у време када су били у првом извођачком ансамблу. Смотре се не одржавају само код нас, већ у целој Србији. Многи их организују, баш из тог разлога да се чланови поново окупе. „Ђидо“ је чест гост таквих сличних манифестација у организацији других ансамбала који су између осталог били и гостујући код нас- подвукао је Симић.

Домаћини на висини задатка
Да је манифестација оправдала очекивања, сведоче и утисци гостију.

-Сусрети ветерана иначе имају посебну чар. Осим демонстрације дугогодишњег играчког умећа и енергије на сцени, они доносе дружење људи из различитих крајева наше земље, различитих старосних доби, занимања и интересовања. А све нас веже иста ствар- љубав према фолклору, игри уопште, према српској традицији. Смотра ветерана у Богатићу била је одлично организована и домаћини су заиста били на висини задатка- рекла је чланица Ветеранског ансамбла ЦЗНТК „Абрашевић Ваљево“ Весна Бошковић.

Фолклорни ансамбл „Ђидо“ окупља око 30 ветерана који су у њему стасавали, али и оних који су се накнадно прикључили, јер су љубав према фолклору препознали у каснијим годинама. Под садашњим именом ансамбл делује од 1995. године у саставу Културно-образовног центра Богатић, установе културе чији је оснивач општина Богатић, као настављач традиције Културно- уметничког друштва „Јанко Веселиновић“ основаног 1950. године. По завршетку Смотре и званичног дела програма организовано је заједничко дружење за све учеснике.
Д.Д.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa