Инфо

1. јун 2023.1. јун 2023.
Фото: Pixabay

Фото: Pixabay

За бољи квалитет наставе и смањење дитигалног насиља

Јевремова, Вукова и Лазина школа забраниле употребу мобилних телефона

Искуства по доношењу одлуке позитивна, деци и родитељима та мера прихватљива
У Основној школи „Лаза К. Лазаревић“ од 22. маја у потпуности је забрањено коришћење мобилних телефона, а на основу дописа ресорног министарства од 3. фебруара у коме стоји да свака школа интерним актом може да уреди њихову употребу. Иста одлука претходно је донета и у Вуковој и Јевремовој школи, док је у ОШ „Ната Јеличић“ поступак за њено спровођење у току.

Без већих прекршаја
Како објашњава директор ОШ „Јеврем Обреновић“ Душко Бојић, забрана употрбе мобилних телефона примењује се од првог дана другог полугодишта. Интерним актом прописан је начин његове употребе током наставног дана, као и шта се предузима у случају кршења одлуке из акта постављеног на званичној страници школе.

-Забрана се односи и на ученике, као и на наставнике. Изузетак су једино наставници који, да би се пријавили на електронски дневник, морају да користе двофакторску аутентификацију, а таквих је четворо у нашој школи. До сада је било десетак примера кршења забране, али није било поновљених прекршаја од стране истог ученика, тако да одељењске старешине нису подносиле захтеве за појачан васпитни рад, по том основу. Санкције су прецизно дефинисане, сви актери васпитно- образовног процеса су упознати са њима и до сада није било покретања васпитно- дисциплинског поступка по том основу- каже директор Бојић.

Пре три године, Лазина школа је забранила коришћење телефона током наставе, а ова мера се од 22. маја односи се на све време боравка у тој образовној установи. Исто важи и за наставнике, који телефоне за време часа могу користити само у сврху наставе и уписивања у електронски дневник.
Одлуку су подржали Наставничко веће, Савет родитеља, Школски одбор, Ученички парламент и Тим за заштиту од насиља. У случају њеног непоштовања, телефон се одузима уз реверс и родитељ је обавезан да га сутрадан преузме. Ако се то понови код истог ученика, следи педагошко- инструктивни рад с њим и даље смањење оцене из владања. Уведена је и електронска брава у циљу повећања безбедности.

-Сви су презадовољни. Занимљиво је да је 93,4 посто родитеља ученика од првог до осмог разреда на Савету подржало одлуку на основу анонимног упитника. Било је питања зашто се не уводи забрана коришћења. Не смемо и не можемо забранити ношење телефона које одређени број ученика сигурно има у својим ранчевима и јакнама, како би могли да се јаве родитељима кад изађу из школе. Напомињемо да се деца могу јавити родитељима са неколико локација, користећи школски телефон доступан ка свим мрежама, код педагога, психолога, у секретаријату. Ти бројеви су доступни и уколико родитељи желе да ступе у контакт са својом децом- објашњава директор Лазине школе Милан Благојевић и додаје да је прихваћен предлог Ученичког парламента да последњег петка у месецу могу да направе ђачке успомене и фотографишу се за архиву школе, под надзором наставника.

Подршка родитеља за свет без „паметних“ телефона
ОШ „Вук Караџић“ такође је пре око месец дана забранила употребу мобилних телефона.

-Забрана је прошла Савет родитеља и Ученички парламент, имамо и правилник који дефинише процедуре у случају њеног кршења. Надам се да ће се смањити конфликтне ситуације тзв. дигиталног насиља где, не само што се омета настава, већ фотографисање и снимање може бити једна од мера које се категоришу као насиље, односно дискриминација и омаловажавање. Чини ми се, поготово у матичној школи, да деца боље реагују, немамо значајнијег кршења забране. Задовољни смо, очекујемо да ћемо од тога имати само позитивне ефекте. Неколико телефона је било одузето, родитељи су долазили, није било негодовања, него чак и ситуација где су намерно каснили са преузимањем телефона и тиме подржали активност школе- каже директор те школе Драгослав Павловић.

Директорка ОШ „Јанко Веселиновић“ Љиљана Стојановић наводи да је забрана употребе телефона на часу већ дуго на снази.

-Деца углавном поштују забрану, а ако дође до злоупотреба, онда им се телефон одузима и родитељ касније долази да га преузме. Будући да је крај школске године, размишљамо да од септембра уведемо потпуну забрану. Ми смо покренули ту иницијативу пре трагичних догађаја у мају, али смо на Савету родитеља имали противљења. Верујем да ће сад бити мало другачије расположени. После родитељских састанака у једном одељењу имали смо добру идеју разредне да деца носе старе телефоне, који имају само могућност јављања и слања порука и родитељи су тај предлог радо прихватили- објашњава Стојановићева.

Разумевање за децу
Слично размишља и директор ОШ „Стојан Новаковић“ Младен Лазић, где се телефони за време наставе одлажу код катедре, чиме се онемогућава њихово коришћење током часа.

-Неке школе су предузеле мере потпуне забране. Будући да је крај школске године, одлуку ћемо донети у септембру, али тек након консултација са Саветом родитеља и Школским одбором, јер су они подељени по том питању. Верујемо и да ће Министарство изаћи са јединственим ставом по том питању, који ће онда следити све школе- наводи Лазић.

Директор ОШ „Николај Велимировић“ Ненад Јовић сматра да је претходни период био турбулентан за децу, те да им не треба стварати додатне притиске и ограничења.

-Више од пет година забрањено је коришћење мобилних телефона у школи за време и пре почетка наставе. Од почетка школске године имамо пластичне кутијице за њихово одлагање. Подељено је мишљење родитеља и Савета, али ми не можемо да забранимо њихово доношење. Имали смо ситуацију да је за време короне потреба за коришћењем телефона и интернета била велика због онлајн наставе, а сад лечимо последице тога. Деца су довољно у стресу због свих ових дешавања, није добро доносити нагле одлуке. Мислим да треба увести мало строжа и јача правила, али не на њихову штету. Наставници су ту док они користе телефоне, појачали смо дежурство свуда, а једна смо од ретких школа која годинама има школског полицајца због близине Музичке и Економске школе, са којима имамо одличну сарадњу- истиче Јовић.

Директор ОШ „Ната Јеличић“ Зоран Старчевић наводи да је послат упитник у коме се већина родитеља изјашњава против употребе мобилних телефона у школи.

-Чекамо резултате, али за сада се више од 90 посто анкетираних родитеља изјаснило за забрану, коју је предложило Наставничко веће. Ако постоји већина, Школски одбор усваја одлуку, али имајући у виду да је мало остало до краја школске године, очекујемо да ће одлука, ако се усвоји, ступити на снагу од септембра- подвлачи Старчевић.
Д.Д.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa