Инфо

1. јун 2023.1. јун 2023.
„О-два-ја-мо“ испред  ОШ „Мика Митровић“ у Богатићу
Промоција пројекта

„О-два-ја-мо“ испред ОШ „Мика Митровић“ у Богатићу

Ученици шестог разреда те образовне установе упознали су се са значајем правилне сепарације отпада, а организован је и наградни квиз знања за ђаке
Промоција пројекта „О-два-ја-мо“ организована је прошлог четвртка испред Основне школе „Мика Митровић“ у Богатићу.

Грађани одговорни
Ученици шестог разреда те образовне установе упознали су се са значајем правилне сепарације отпада. На два штанда, амбасадори пројекта, делили су промотивни материјал, а организован је и наградни квиз знања за ђаке.

Пројекат се спроводи уз подршку Министарства заштите животне средине, Европске уније и Амбасаде Краљевине Шведске у 17 градова и општина широм Србије које сервисирају четири региона за управљање отпадом: Дубоко, Панчево, Пирот и Срем- Мачва, којем припада Богатић.

-У оквиру пројекта спроведеног у склопу ИПА програма 2017, општина је добила камион запремине 20 кубних метара, девет плавих контејнера за метал, пластику и папир и 33 жута за стакло, као и 1.842 плаве канте запремине 240 литара. Вредност пројекта је 200 хиљада евра, а Богатић је учествовао са 15 хиљада евра. Имали смо свечани почетак пре више месеци, први резултати су веома повољни. Ми смо најмањи у систему, насеље са око 5.500 становника, а ниво доброг одвојеног отпада је више од 90 посто у свакој тури коју ЈКП „Богатић“ одвезе- истакао је Дарко Машић из Општине Богатић.

Директор ЈКП „Богатић“ Владан Попадић навео је да је захваљујући пројекту унапређен рад тог предузећа.



Унапређен рад ЈКП „Богатић“
-Ангажовањем возила и опреме растеретитили смо одређене кадровске и техничке капацитете и сам рад на територији Месне заједнице Богатић. Створили смо услове за проширење услуге на седам преосталих села, тако да је нашом услугом обухваћено свих 14 села на територији општине. Сав дневно прикупљени отпад се депонује на Регионалну депонију Срем- Мачва. У самом насељеном месту Богатић смо применили модел примарне сепарације отпада, прикупљење рециклабилних фракција, одвојено од преосталог тока комуналног отпада. Постављањем плавих канти у домаћинства код суграђана створили смо услове да могу правилно раздвојити отпад на самом месту настанка. Организовано прикупљамо плаве канте једном месечно и то је већ постала пракса. Ово је већ четврти месец где се суграђани придржавају упутстава у високом проценту, што је резултат добре информисаности кроз поделу флајера, промоције- објаснио је Попадић.

Правилно раздвојени отпад депонује се на Регионалну депонију Срем- Мачва бесплатно, а у току једног циклуса прикупља се око 2.500 килограма. Жуте посуде постављене су на територији целе општине у близини угоститељских објеката за прикупљање амбалажног отпада, тј. стакла, два пута месечно, а током једног циклуса прикупи се 2.600 килограма. Директор ЈКП „Богатић“ је изразио наду да ће такав начин сепарације отпада заживети на територији целе општине, а у циљу заштите животне средине.
Д.Д.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa