Инфо

29. јун 2023.29. јун 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

АУТОМАТСКА МЕРНА СТАНИЦА ЗА МЕРЕЊЕ КВАЛИТЕТА ВАЗДУХА

Извештавање у реалном времену

Аутоматска мерна станица за мерење квалитета ваздуха у Шапцу постављена је поред Ватрогасног дома, у улици Поп Лукиној. Ради се о најмодернијој станици у Србији. Полуаутомтска мерна станица за мерење ПМ честица постављена је на Чавићу, а нови семплери у Бенској Бари.

Завод за јавно здравље Шабац, као референтна установа, извештаваће и даље о квалитету ваздуха у граду, али сада у реалном времену.

Директор Завода за јавно здравље Шабац др Бранко Вујковић захвали се градоначелнику Шапца Александру Пајићу на подршци у реализацији пројекта, као и Сектору за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова на брзом одобрењу захтева да поставе мерну станицу поред њиховог објекта.

Фото: "Глас Подриња"


-Пројекат унапређења мониторинга квалитета ваздуха, који је ЗЗЈЗ израдио 2021. године је подразумевао, поред аутоматске мерне станице и реализацију неких нових мерних места, као што је Чавић и Бенска Бара. Ово ће омогућити нашим стручњацима да боље локализују изворе загађења и да у складу са тим град може да предузима даље кораке у побољшању енергетске ефикасности, озелењавања, али и искључења фосилних горива у оним деловима града где је то загађење доманантно. Најважнији искорак је у брзини извештавања. До сада су наше лабораторије могле на недељном нивоу да известе о квалитету ваздуха, док ћемо сада моћи да дамо здравствене препоруке одмах. Наши стручњаци су и претходних 40 година одлично и одговорно обављали свој посао, али циљ је био убрзати процес, проширити параметре и број мерних места. Сви грађани ће, без обзира на ниво писмености, моћи да путем апликације Шабац еко јасно добију препоруке шта смеју да раде, навео је др Вујковић.

Тражи се идејно решење за Шабац еко
Др Бранко Вујковић је позвао све грађане да се јаве на конкурс који ће током следеће недеље бити расписан. Тражи се идејно решење портала Шабац еко. Очекује се да портал и апликација у пуном капацитету грађанима буду доступни од 1. августа, када ће почети извештавање о квалитету ваздуха у реалном времену.

Градоначелник Пајић је истакао да је ово велики дан за Шабац. Навео је да је аутоматска мерна станица постављена баш на том месту због близине Индустријске зоне, како би се видело какав ваздух иде према граду.

-Аутоматска мерна станица је нешто што смо обећали нашим суграђанима да ћемо у најкраћем року поставити и да ћемо, преко европских параметара, извештавати суграђане о квалитету ваздуха у Шапцу. До сада смо имали полуаутоматске мерен станице где смо, са закашњењем, добијали информације о загађењу ваздуха у граду. Аутомарска станица мери широк спектар свих загађења која се мере у Европи и код нас и грађани не треба да брину о томе да ли ће нешто бити изостављено. Сада ћемо у реалном времену то моћи да пратимо. Знаћемо какав нам је квалитет ваздуха и предузимаћемо мере на унапређењу услова живота у граду, радићемо на еколошкој свести и еколошким условима да град Шабац буде што боље место за живот. Када будемо знали да ли имамо прекорачења и у ком обиму, на основу тога ћемо радити на смањењу ризика да то тога и убудуће дође, рекао је градоначелник Пајић.

Најновији број

11. јул 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa