Инфо

6. јул 2023.6. јул 2023.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

У Тренинг центру Шабац

Меморандум о сарадњи Шапца и Сомбора у оквиру пројекта „Age+“

Циљ је подршка старијим особама кроз међугенерацијске активности, изградња заједница прилагођених потребама растуће популације старијих од 65 година и јачање капацитета у областима социјалне заштите, здравства и неге
Градови Шабац и Сомбор партнери су на регионалним пројекту , „Age+“, који има за циљ подршку старијим особама кроз међугенерацијске активности, изградњу заједница које су прилагођене потребама растуће популације старијих од 65 година и јачању капацитета у областима социјалне заштите, здравства и неге. Потписивању меморандума о сарадњи и састанку у Тренинг центру Шабац у петак присуствовали су градоначелници Шапца и Сомбора, др Александар Пајић и Антонио Ратковић, као и председник Скупштине града Немања Пајић.

Унапређење положаја најстаријих суграђана
Носилац пројекта је аустријска организација Volkshilfe Solidarität, а локални партнери у Србији су Tara International Consulting из Новог Сада и Новосадски хуманитарни центар. Реализује се уз донаторску подршку Аустријске развојне агенције и Volkshilfe Solidarität.

-Град Шабац је у последње две и по године учинио знатне помаке у побољшању социјалног статуса старијих, где нарочито треба истаћи да смо обезбедили бесплатан јавни превоз на територији града Шапца за све суграђане старије од 65 година. Пројектом „Age+“ подстаћи ћемо веће учешће старијих особа у дијалогу са доносиоцима одлука, повећање капацитета пружалаца услуга кроз обуке и студијске посете, повећање понуде услуга подршке старијима кроз међусекторску сарадњу, већу видљивост старијих у друштву, повећање свести о њиховим потребама и смањење дискриминације по основу старости. Заједно са колегама из Сомбора активно ћемо радити за добробит наших најстаријих суграђана и верујемо додатно унапредити њихов положај- рекао је градначелник Пајић.

Фото: Глас Подриња


Ратковић је навео да му је велика част што је у Шапцу и што ће заједно са градоначелником имати прилику да обиђе и Тренинг центар.

-На иницијалном састанку смо већ доста тога научили. Драго ми је што ће Сомбор моћи да све ове мере унапреди уз помоћ Града Шапца. У нашем граду је веома стара популација, 23 посто чине становници старији од 65 година и сигуран сам да ће овај пројекат допринети бољем положају наших најстаријих суграђана. Град Сомбор је у протеклом периоду имао доста мера усмерених ка нашим најстаријим суграђанима и овај пројекат све те мере може да унапреди и побољша. Уз све ове мере које имамо, желимо да унапредимо и спроведемо још много нових мера управо усмерених ка нашим најстаријим сугрђанима. Драго ми је да ће се наши најстарији директно укључити у одлуке при доношењу буџета, израдићемо локални акциони план за најстарије, јер њихова видљивост треба и мора да буде на вишем нивоу- подвукао је Ратковић.

„Age+“, који има за циљ подршку старијим особама кроз међугенерацијске активности, изградњу заједница које су прилагођене потребама растуће популације старијих од 65 година


Да се чује глас старије популације
Директор Tara International Consulting- a Hugo Van Veghel изразио је задовољство што се вишегодишња сарадња са Градом Шапцом на пројектима запошљавања наставља.

-У овом оквирном програму радимо, не само са градом Шапцем, већ и са градом Сомбором, чији су представници такође присутни данас. Сви знамо да се проценат старих у популацији повећава сваке године и то више није занемарљив број. Старији су значајан део популације и због тога је јако битно да буду укључени у развој и сва дешавања у друштву и заједници. У оквиру овог пројекта покрећемо савете или већа старијих људи, како би они имали свој глас у доношењу одлука и како би се саме заједнице временом приближиле нечему што зовемо заједнице прилагођене старијима, које пружају подршку старијима, а што је у складу са препорукама Светске здравствене организације- појаснио је Hugo Van Veghel.

Координаторка програма у Новосадском хуманитарном центру Данијела Кораћ Мандић додала је да је та организација један од три локална партнера, с тим што су њихово подручје деловања град Нови Сад и општина Сурдулица и ова два места, заједно са Сомбором и Шапцем, чине циљна подручја за реализацију пројекта.
Д.Д.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa