Инфо

24. август 2023.24. авг 2023.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Директор Ветеринарског специјалистичког института Шабац Никола Милутиновић, за „Глас Подриња“ о афричкој куги свиња:

Брза реакција у борби против заразе

Ток заразе тешко прогнозирати. Произвођач који данас примети, а сакрије афричку кугу, отвара простор за ново жариште сутра. Тимови ветеринара од раних јутарњих до касних вечерњих сати на терену. Држава плаћа све еутаназиране животиње по економским ценама
Афричка куга свиња у Мачванском округи регистрована је почетком августа. До данас, ова болест, за коју не постоји вакцина и лек, направила је велику материјалну штету. Зваљујући ангажованости надлежних и дисциплини произвођача, за сада се држи под контролом. Територијално је ограничена на ободе Округа и нема је у централном делу Мачве, где је у тренутку избијања заразе било око 280.000 товљеника.

Највише жаришта се налази у Прову. До закључења овог броја, њихов број се попео на 70. Разлог томе је географски положај, односно оријентисаност на реку Саву, али и начин држања свиња у дивљини, ван уређених фарми.

Нулто домаћинство
Праћење кретања и дијагностиковање заразних болести је примарни задатак ветеринарских института. Шабачки институт је дао огроман допринос јавном здрављу током пандемије корона вируса. Брза и поуздана ПЦР дијагностика, тада је радила у служби излечења наших суграђана.
Данас савремена дикагностика користи сузбијању афричке куге. Стручност и ефикасност у откривању и праћењу заразе сваки дан се доказује на терену, док велики успеси некад зависе и од залагања и истрајности појединца.
-Овом приликом бих желео посебно да се захвалим и похвалим колегу Марка Рувидића који је успео да открије нулто домаћинство у Мачванском Прњавору. Колико је то битно, знају сви они који су упознати са начином ширења заразних болести- каже Милутиновић.


Ток заразе је тешко прогнозирати. У борби против ње, по речима доктора ветеринарске медицине Николе Милутиновића, директора Ветеринарског специјалистичког института „Шабац“, најбитнија је брза реакција, пре свега самих произвођача, а потом и надлежних локалних и републичких органа. Тимови ветеринара су од раних јутарњих до касних вечерњих сати на терену. Држава плаћа све еутаназиране животиње по економским ценама, и према досадашњи сазнањима, проблема са произвођачима није било.

Афричка куга је искључиво болест домаћих и дивљих свиња. Не преноси се на човека, али проузрокује велике новчане губитке.

Фото: Глас Подриња, Директор ВСИ Шабац, Никола Милутиновић


Апел произвођачима: Не кријте кугу
Појаву било каквих сумњивих симптома код свиња попут нејешности, температуре, модрих и тачкастих појава на кожи, треба одмах пријавити ветеринару. Свако игнорисање или скривање проблема може довести до веће штете и појаве нових жаришта.

-Апелујем да се куга не крије. У борби против заразних болести брзина деловања је најјаче оружје, јер сваки произвођач који данас примети, а сакрије афричку кугу, отвара простор за ново жариште сутра.
По пријави, запослени у надлежној ветеринарској служби одмах излазе на лице места. Уколико успоставе сумњу да је реч о афричкој куги они позову Ветеринарски специјалистички институт. Узимамо узорке од угинулих и живих животиња и дијагностикујемо у нашој молекуларној лабораторији ПЦР методом. Уколико се се сумње да је реч о зарази потрврде, уколико је могуће, истог дана излазимо на терен и санирамо то домаћинство- истиче директор ВСИ „Шабац“ Никола Милутиновић.

Забрањен рад сточних пијаца
Забрана рада сточних пијаца, као и организовање сајмова, изложби и другог окупљања животиња, продаја хране животињског порекла и хране за животиње изван пословног простора на територији града Шапца на снази је од 17. августа. Период трајања забране и ограничења промета животиња и хране животињског порекла трајаће све док постоји опасност ширења заразе у угроженом подручју, односно док не буду укинуте одлуком Локалног кризног штаба за спречавање појаве, ширења, праћења, кретања и контроле нарочито опасних заразних болести на територији града Шапца.
Наредбу је донео Локални кризни центар града Шапца у циљу спречавања ширења епидемије афричке куге свиња.


Санација домаћинства
У складу са параметрима на терену зависе и предложене мере за сузбијање активних зараза. Успешно одолевање истој зависи од сарадње и поштовања свих чинилаца: произвођача, органа локалне самоуправе, иснпекција и института.

-Уз подршку локалне саоуправе која обезбеђује логистку, багере, камионе, људство, ми улазимо у домаћинство и еутаназирамо остале свиње, узимамо епизоотиолошку анамнезу, повезујемо контакте... Еутаназиране свиње закопавамо и онда радимо дезинфекцију јаме, дворишта, објеката, саобраћајница- објашњава поступак др вет. мед. Никола Милутиновић и истиче:
-Јако добру сарадњу имамо са ветеринарском инспекцијом, ветеринарским станицама и колегама на терену, као и локалним самоуправама које нам обезбеђују логистику.

Одговорност фармера
Да би се могућност заражавања свела на минимум, пољопривредни произвођачи морају да подигну биосигурносне мере на највиши ниво. То практично значи да свиње морају држати у затвореним објектима, постављање дезинфекционих баријера, сведен улазак у економске делове дворишта. Особа која је задужена за бригу о свињама мора се дезинфиковати и пресваличити приликом улаза у те објекте.

-Вирус се преноси директним или индиректним контактом са животиње на животињу и изузетно је отпоран у спољашњој средини. Људи не могу да оболе, али могу да пренесу вирус. Могу да их унесу у штале на оделу, обући.. због тога су неопходне дезинфекционе баријере када улазе у тај део дворишта- каже директор ВСИ „Шабац“ и подвлачи да док је зараза у комшилуку не би требало свиње пуштати у баште, нити било какве отворене површине где могу доћи у контакт са другим животињама.

Фото: Глас Подриња


Сачувати срце Мачве
По речима Милутиновића, срећа у несрећи је што је зараза потврђена само по ободима Мачве. Крајевима у приобаљу Саве и Дрине. Први случај је дијагностикован 4. августа у Липничком Шору, док је тренутно ситуација најалармантнија у Прову.

-Куга је за сада регистрована код екстензивних произвођача. Код тих жаришта био је изузетно низак ниво биосигурности. Озбиљне фарме, за сада одлевају- каже за „Глас Подриња“, Никола Милутиновић и истиче:
-Срећа је што није погођен епицентар Мачве. У Црној Бари, афричка куга је установљена у далеко од самог насеља, на ушћу Саве у Босут, код човека који живи сам у шуми, дакле само село Црна бара афричке куге нема.

Дозвољено клање за сопствене потребе
У угроженим подручјима, сваки домаћин који жели да закоље свињу за своје потребе може да се обрати надлежној ветеринарској станици која ће од њега узети узорак на дијагностику. Анализа ће се радити на Институту током дана, и уколико је та свиња здрава, месо ће моћи да се користи.


Прово најугроженије
Због географског положаја и начина узгоја свиња, најозбиљнија ситуација је у владимирачкој општини у селу Прово. Ту сваки дан букне неколико нових жаришта.

-Прово се налази на обали Саве, а Сава ту има један меандар, где се задржава све што она из посавља носи, а познато је да је у Хрватској био велики број случајева афричке куге. Са друге стране, житељи Прова, уз тај део уз Саву пуштају свиње на жирење. Оне слободно лутају, ван обора. Ови људи узгајају свиње ексетнзивно, за своје потребе, потребе своје породице и те свиње су углавном у шуми, што је најнижи ниво биосигурности. Зато не чуди што је баш овде букнула зараза- истиче директор ВСИ „Шабац“ Никола Милутиновић.

Прогнозе су незахвалне. Нико не зна до када ће зараза да траје. За сада се чини да је великим залагањем свих актера, ситуација у Мачванском управном округу под контролом, али опуштања нема.
Т.Трифковић

Најновији број

18. јул 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa