Инфо

24. август 2023.24. авг 2023.
Фото: ФБ страница СПШ Шабац, Репрезентација Србије Репрезентација Србије на Агроолимпијади: Ученици СПШ Шабац

Фото: ФБ страница СПШ Шабац, Репрезентација Србије Репрезентација Србије на Агроолимпијади: Ученици СПШ Шабац

АГРООЛИМПИЈАДА У НИТРИ

Пољопривредна из Шапца пета

У конкуренцији од 18 земаља пето место. Треће учешће Средње пољопривредне школе на Агроолимпијади. Богато искуство за препоруку свима
Протекле седмице одржана је Агроолимпијада у словачком граду Нитри. Српска репрезентација, сачињена од ученика шабачке Средње пољопривредне школе освојила је пето место.

Фото: ФБ страница СПШ Шабац, Заслужене медаље


Теодора Тешић, Далибор Белић, Алекса Милетић и Вељко Шешић, предвиђени професором Душаном Мајсторовићем, показали су завидан ниво стручности и знања и другог дана такмичења, у конкуренцији од 18 државних тимова, успели су да се попењу чак за пет позиција. Првог дана такмичења били су на десетом месту.

Домаћин овогодишње Агроолимпијаде била је Средња стручна школа ветеринарских студија у Нитри.

18 тимова 18 дисциплина
-Било је то незаборавно искуство. Учествовало је 18 тимова из различитих европских земаља, а такмичили смо се у 18 дисциплина- каже за „Глас Подриња“ Далибор Белић након повратка са такмичења.

Далибора је за Агроолимпијаду изабрао разредни старешина, а након тога су саставили остатак тима. Уклопили су се по вештинама, издржљивости и интересовањима. Вежбали су на школској економији две недеље, и узимајући у обзир све околности, добро се снашли.

Првог дана такмичења, када је на програму било 13 дисциплина, завршили су на десетом месту. Међутим, преосталих пет задатака другог дана је било њихових пет минута славе. Победници су били у четири дисциплине, а вицешампиони у једној и тиме успели да у финалном скору буду пети.

-Била је то комбинација физичких, механичких и мисаоних вештина. Мисаоне су обухватале препознавање болести, штеточина и јаја од различите живине... за нас је била најтежа вожња трактора и вожња телехендера- набраја Белић.

Фото: ФБ страница СПШ Шабац, Најбољи у физичким дисциплинама


Доминантни у физичким вештинама
Током припрема тим Средње пољопривредне школе је пролазио све дисциплине. Спремали су се на машинама на економији свим доступним средствима. На самом такмичењу показали су апсолутну доминацију у вештинама које су захтевале физичку спретност и снагу, док су проблем биле дисциплине које су подразумевале савремену механизацију.

-Вежбали смо на тракторима старим по неколико деценија, а такмичили се на машинама које су купљене прошле или претпрошле године. То се показало као проблем. Први пут смо се сусрели са толико електронике и то се одразило на наш резултат- објашњава Далибор и додаје:

-Успели смо да надокнадимо поене и време на физичким задацима. Цепање пањева, мењање точкова и ножева на косачици, прављење рамова.. ту смо били најјачи.

Фото: ФБ страница СПШ Шабац, Нова искуства са савременом механизацијом


Добра организација, корисно искуство
По Белићевим речима, организација догађаја је била добра, комисије коректне, а током самог такмичења стекли су нова знања која ће им користити у будућности.

-Сво четворо смо ове године завршили средњу школу. Ово искуство ћемо памтити јер смо упознали једну нову земљу, град, неке другачије људе. Научили смо да рукујемо савременом механизацијом, посетили агрокомплекс који је пет пута већи од новосадског- истиче Далибор и закључује:

-Било је ово једно богато искуство које препоручујем свима.

Статистика и чињенице
Првопласирана на Агроолимпијади у Нитри била је екипа Немачке. Испред српског тима нашли су се још Чеси. Луксембург и Аустрија.

Ово је треће учешће Средње пољопривредне школе на Агроолимпијади. Приликом првог били су седми, 2018. године у Португалу европски вицешампиони, и данас, након пет година паузе, заузимају пето место.

Фото: ФБ страница СПШ Шабац, Доминација другог дана такмичења


Агроолимпијада обухвата стручне дисциплине из области пољопривреде, осмишљена је са циљем интензивнијег повезивања образовних установа за младе пољопривреднике широм Европе, организатор је Удружење за развој стручног образовања и обуке у зеленом сектору Европе ЕУРОПЕА.

Средња пољопривредна школа из Шапца је чланица Удружења од 2016. године, док су јој препорука за ово такмичење били досадашњи резултати и интензивна сарадња са другим пољопривредним школама у Европи.
Т.Т.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa