Инфо

21. септембар 2023.21. сеп 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ПОТПИСАНИ УГОВОРИ О СУБВЕНЦИОНИСАЊУ КОТЛОВА НА ПЕЛЕТ И ГАС

Двоструко добро

Ове године, могућност уградње котлова на еколошки прихватљив енергент добило је укупно 48 домаћинстава, 38 на пелет и 10 на гас, што је двоструко више него претходне године
У Градској кући протеклог понедељка, градоначелник Шапца др Александар Пајић потписао уговоре са суграђанима о субвенционисању куповине котлова на пелет и гас. Ово је друга година како Град, уз подршку Министарства заштите животне средине, реализује пројекат спровођења мера смањења загађења ваздуха из индивидуалних ложишта.

Ове године, могућност уградње котлова на еколошки прихватљив енергент добило је укупно 48 домаћинстава, 38 на пелет и 10 на гас, што је двоструко више него претходне године.

Фото: "Глас Подриња"


- Овакви пројекти су значајни за смањење загађујућих супстанци у ваздуху из индивидуалних ложишта током грејне сезоне. Важно нам је да наставимо и у будућности са овим и сличним пројектима, да што више домаћинстава пређе на еколошки прихватљивији начин грејања. Поред индивидуалних ложишта који су велики загађивачи, радимо и на смањењу индустријског загађења у нашем граду. Добили смо аутоматску мерну станицу, радимо на томе да наш град има чист ваздух и здраву животну средину и то нам је императив у наредном периоду, истакао је градоначелник Пајић.

Јавни конкурс, који је спроведен у јулу ове године, односио се на максималан удео до 50 одсто укупне вредности са ПДВ-ом, што по појединачној пријави износи 120 хиљада за котлове на пелет и 85 хиљада за котлове на гас.

Овакви пројекти су значајни за смањење загађујућих супстанци у ваздуху из индивидуалних ложишта током грејне сезоне


- Користио сам угаљ у грејној сезони и одлучио да пређем на гас да би се мање загађивала средина, каже Градимир Мишковић.

До краја године биће објављен још један јавни позив, на који ће заинтересовани суграђани моћи да аплицирају.

- Ове мере ће нам много значити јер ћемо свој буџет побољшати, а уједно смањити загађење градске средине, што је двоструко добро, поручује Влада Василић.
М.Ф.

Најновији број

9. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa