Инфо

21. септембар 2023.21. сеп 2023.
Одржани „Дани јапанске културе у Шапцу“
У Центру за стручно усавршавање и другим градским установама

Одржани „Дани јапанске културе у Шапцу“

Манифестација „Дани јапанске културе“ одржана је од понедељка до петка у Шапцу. Бројни програми и креативне радионице привукли су велики број суграђана, највише најмлађих.

Оригами, калиграфија, златовез, еколошка радионица, занимљива страна Јапана, разговори под трешњиним цветом, презентација борилачких вештина, документарни филм, концерт, књижевно вече...

Свако је пронашао делић културе Земље излазећег сунца који га привлачи. Започели су музиком и плесом који су на отварању у Центру за стручно усавршавање Шабац (ЦСУ) одиграла деца вртића „Слобода“, са својим васпитачицама Љиљаном Рељић и Снежаном Цветковић. На самој завршници, у петак, на истом месту, приређена је презентација „Култура чаја у Јапану“, као и дегустација чаја.

Присутни су имали прилику да науче како да изаберу чајно посуђе, припреме и послуже јапански, зелени чај. Томе их је подучила Милијана Вујаклија, чајни едукатор, члан Едосенке школе јапанске чајне церемоније.



Најбитније у чајној церемонији Далеког истока је опуштање и уживање у сваком моменту припреме и лаганог испијања чаја. У чајној церемонији, по правилу, користи се посебна врста зеленог чаја у праху, која се разликује од чаја предвиђеног за свакодневну употребу.

Бенефити чаја су вишеструки: повољно утиче на свеопште добро здравље због високог нивоа антиоксиданаса, помаже у губљењу килограма, одржава срце здравим, помаже бољем функционисању мозга, регулише ниво холестерола, смањује пропадање зуба и одржава кожу здравом, истакла је између осталог.

Претходно, истог дана, у Тренинг центру, одржана је радионица „Израда амигуруми јапанске лутке техником хеклања“. Реч је о јапанској уметности плетења или хеклања малих створења од пуњеног предива.

Повод за организовање „Дана јапанске културе“ је 141 година дипломатских односа Србије и Јапана и 41 година од потписивања повеље о братимљењу између Шапца и Фуђимија. Шабац је једини град у Србији који има повељу о братимљењу са неким јапанским градом.
Д.Д.

Најновији број

9. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa