Инфо

5. октобар 2023.5. окт 2023.
Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

Владан Попадић, директор ЈКП „Богатић“

Успешно пословање настављено и у текућој години

„Задовољни смо реализацијом, јер су приходи већи за 11 посто од планираних у оквирима предвиђеним програмом пословања за 2023. годину, што је добра основа за исказивање што бољег резулатата на крају пословне године“, каже Попадић
На претхoдном скупштинском заседању усвојена су два извештаја- о раду ЈКП „Богатић“ за 2022. годину, као и о степену усклађености планираних и реализованих активности из програма пословања за период од 1.1.2023. до 30.6.2023. године. Како наводи директор тог јавног комуналног предузећа Владан Попадић, у оквиру делатности индивидуалне и заједничке комуналне потрошње, у 2022. обављани су следећи послови: производња и дистрибуција воде за пиће, одношење атмосферских и отпадних вода, одржавање чистоће у граду, изношење и депоновање смећа, уређење и одржавање депонија, као и зелених и других јавних површина, зоохигијена, уређење и одржавање гробаља и сахрањивање, рад, уређење и одржавање пијаца, производња и испорука топле воде и паре за грејање пословних просторија.

У Богатићу је, наглашава, учињен велики помак у самом систему управљања отпадом, што је укључило његово раздвајање и поделу плавих канти по домаћинствима и одношење сувог отпада сваке прве суботе у месецу


Највећи помак у проширењу делатности одношења смећа
-У 2022. години укупно је произведено 603.267 кубних метара воде. Дистрибуција воде за пиће и њен квалитет су били стандардно добри, све анализе су уредне, одговарале су правилнику и узорци су узимани са пет места два пута месечно од стране Завода за јавно здравље Шабац. У оквиру наше услуге, одношење атмосферских и отпадних вода, узета је количина од 21.380 метара кубних. Када је реч о одржавању чистоће у граду, ту бих напоменуо да смо у односу на претходну годину, када смо у децембру додали МЗ Совљак, у претходној години имали 5.419 домаћинстава, а да смо од децембра увели седам нових села по устаљеном распореду. На дан 31.12.2022. године број корисника услуге изношења смећа је 8.531 домаћинство, односно све месне заједнице на територији Општине Богатић- истиче Попадић.
У Богатићу је, наглашава, учињен велики помак у самом систему управљања отпадом, што је укључило његово раздвајање и поделу плавих канти по домаћинствима и одношење сувог отпада сваке прве суботе у месецу. Спроведено је и редовно одржавање 10 привремених депонија на територији општине у четири циклуса у току године, као и одржавање зелених и других јавних површина. Највећи помак је направљен управо у самом проширењу делатности одношења смећа, а самим тим и у приходима.

-У оквиру наше делатности смо потписници уговора са локалном самопуправом- за одржавање прве зоне остварили смо приход од четири милиона 537 хиљаде 315 динара и за одржавање друге и треће зоне два милиона 80 хиљада 760 динара. Служба зоохигијене је на четири места на депонијама поставила контејнере за угинуле животиње и у сарадњи са „Енерго- зеленом“ из Инђије и редовним одношењем смо координирали ту нашу делатност. Контејнери су постављени у Глоговцу, Бадовинцима, Дубљу и Метковићу и на централној депонији Нишно поље у Богатићу. Саставни део извештаја је извештај о ревизији који је такође позитиван. У 2022. години укупан приход је износ од 134 милиона 394 хиљаде, а укупни расходи су 128 милиона 799 хиљада 728 динара, па је исказан добитак у 2022. години 5 милиона 594 хиљаде 272 динара- каже директор ЈКП „Богатић“.

Фото: "Глас Подриња"


Велика подршка локалне самоуправе
Директор ЈКП „Богатић“ напомиње да су кроз програм субвенција које су саставни део финансирања локалне самоуправе имали велику подршку.

-Захвалио бих се локалној самоуправи на одличној сарадњи, јер су током целе године технички и кадровски опремали јавно комунално предузеће. Одлуком о буџету, другим ребелансом, кроз два програма, добили смо поприлично велика средства и успели то да реализујемо. Коначан износ субвенција локалне самоуправе кроз програм комуналне делатности је 30 милиона 942 хиљаде, а кроз програм заштите животне средине 15 милиона осам хиљада динара. Укупне одобрене субвенције након друге измене и допуне, другог ребаланса, су 45 милиона 950 хиљада динара кроз та два програма, директно од оснивача- наглашава Попадић.

Упркос значајном повећању обима пословања успели су да са постојећим техничким и кадровским капацитетима остану у једносменском раду.

Директор ЈКП „Богатић“ напомиње да су кроз програм субвенција које су саставни део финансирања локалне самоуправе имали велику подршку


На истој скупштини усвојен је извештај о степену усклађености планираних и реализованих активности из програма пословања за прву половину ове године.

-Задовољни смо реализацијом, јер су приходи за 11 посто већи од планираних у оквирима предвиђеним програмом пословања за 2023. годину, што је добра основа за исказивање што бољег резулатата на крају пословне године. Самим тим имамо позитиван резултат. Грађани су савесни, свесни су значаја раздвајања отпада. И даље нам Регионална депонија „Срем- Мачва“ бесплатно прима суви отпад, због степена придржавања и степена раздвојености, имамо сто посто тачан узорак- закључује Попадић.
Д.Д.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa