Инфо

26. октобар 2023.26. окт 2023.
Органска ђубрива

Органска ђубрива

Органске материје повећавају порозност и водне особине тешких земљишта. Повећањем порозности побољшава се проветравање које подстиче активност земљишних бактерија и хемијске процесе при којима се ослобађају хранљиви елементи ( земљиште постаје плодније и лакше се обрађује )
Све гајене биљне врсте, посебно повртарске имају велике захтеве за органским ђубривима.
Органске материје повећавају порозност и водне особине тешких земљишта.Повећањем порозности побољшава се проветравање које подстиче активност земљишних бактерија и хемијске процесе при којима се ослобађају хранљиви елементи ( земљиште постаје плодније и лакше се обрађује ).

Свежа органска ђубрива треба да се уносе доста раније пре сетве односно заору у јесен , а добро згорела у пролеће пре сетве. Количина се препоручује на основу анализе земљишта.

Врсте органских ђубрива су : стајњак, компост, живински стајњак, зеленишно ђубриво.
Стањак је једно од најпотпунијих ђубрива. Садржи значајне количине органске материје и хранљивих елемената, нарочито азота и калијума.

У првој години биљке искористе највише, односно 50 % хранљивих материја из стајњака.
Разлагање стајњака траје 3-4 год. највеће је у првој години када се из њега излучи 20-35 % Н , 25-35 % П и 65-70 % К. Количина која се уноси у земљиште је различита, тако да на сиромашним, ђубри се обилније и обрнуто и најбоље је да се по растурању на њиви заоре.

Компост – је ђубриво које се користи у недостатку стајњака, а справља се од различитих биљних остатака и других органских одпадака на газдинству ( кукурузовина, слама, труло сено, лишће ) уз додавање азотног и фосфорног минералног ђубрива, креча и воде .

Живински стајњак – је веома добро органско ђубриво и уноси се под основну обраду и прихрањивање. То је пре свега азотно ђубриво с брзим деловањем. Растура се 5-10 т/х најмање 15 дана пре сетве , јер у противно може доћи до тровања биљака амонијаком.

Зеленишно ђубриво – примењује се у оскудици стајњака , а то је заоравање зелене масе легуминозних биљака ( лупина, инкарнатска детелина, грахорица,сточни грашак, уљана репица, црвена детелина, горушица, слачица). Усев се прво поваља, истањира и заоре.

Тресет – најчешће се користи ну производњи расада поврћа. Има висок садржај органских материја и добар водно ваздушни режим али је сиромашан у лако приступачним хранивима органског и минералног порекла.
Светлана Златарић, ПССС

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa