Инфо

26. октобар 2023.26. окт 2023.
Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

Шабачка гимназија први пут у пројекту „Culture in an Envelope“

Ђаци кроз размену писама упознају друге културе

Коме би данас, у ери дигитализације, било интересантно да руком напише писмо? То су се запитали професори који су осмислили eTwinning пројекат „Culture in an Envelope“ (Култура у коверти). Шабачка гимназија први пут учествује заједно са ученицима из Пољске, Чешке, Мађарске, Турске и Грчке. Реч је о европској платформи која је део Erasmus програма и служи за повезивање основних и средњих школа широм Европе кроз пројекте и јачање дигиталних алата и комуникационих технологија у настави, објашњава координаторка пројекта, професорка енглеског језика и књижевности Нада Филиповић, која је једина учесница из Србије када је реч о наставном кадру, а ту је и 20 ђака прве године којима предаје.
Шабац на културној мапи

Циљ пројекта је да кроз размену писама ученици сазнају више о културама земаља учесница, али и о свом културном идентитету.

-Професори се повезују преко платформе кроз пројекте. Ту су, логично, увек укључени ученици и то је промоција сарадње, мултикултуралности, вишејезичности, различитости. Овај пројекат је покренула колегиница из Пољске Паулина Мајџинска, која је веома искусна и утицајна на eTwinning-u. Повезујемо се са школама из Чешке, Мађарске, Турске, Грчке, Пољске. Циљ је да се ученици кроз традиционалну размену писама и дописивање упознају. Завршићемо у мају, пошто желимо да конкуришемо и за европску ознаку квалитета, што значи да је пројекат јако добар, а велике су нам шансе да тако буде- истиче Филиповићева и додаје да ће кроз писма ученици представљати своју и из писама друге деце сазнавати о другим културама.

То је прилика за јачање културног идентитета, а треба нагласити и да је језик пројекта енглески, што ће допринети и усавршавању ученичких знања.

-Ми ћемо представити нашу музику, нарочито шта слушају тинејџери, пошто је у питању пројекат само за средње школе, затим нашу храну, јела и културно наслеђе, шта је битно да странац који је дошао у Србију види. Подразумевају се споменици културе, музеји и слично. Имајући у виду да Шабац има богату историју, свакако ћемо помињати наше локалитете, тврђаву на Сави, први клавир, све што је важно.

Будући да се у нашим ресторанима такође служи традиционална српска храна, Шабац је и у том смислу типичан представник српске културе. На крају, продукт тог нашег пројекта ће бити брошура која ће садржати културне карактеристике свих поменутих земаља- објашњава и додаје да је eTwinning први пројекат који се реализује на овој платформи.

-Веома је битно да истакнемо да смо први пут постали део платформе eTwinning, али није први пут да смо учествовали у пројектима. Конкретно, ја сам радила пројекте које је реализовало Министарство просвете заједно са америчком амбасадом, а и школа је већ учествовала у Erasmus пројектима- подвлачи професорка.

Брошура- земља виђена очима ученика
Иако је платформа дигитална, деца ће руком писати писма, а школа ће поштом после слати школи у другој земљи, односно профeсорка колегиници, која ће их уручивати ђацима.

-Свакако, морамо водити рачуна о безбедности и приватности, а пошто живимо у дигиталном свету и платформа је дигитална, било нам је интересантно да видимо како млађе генерације реагују када добију писмо писано руком од неког из друге земље. Колегиница из Пољске је радила сличан пројекат, то им је било узбудљиво и занимљиво. Ми ћемо свакако комуницирати, деца ће се упознати преко Zoom платформе, имаћемо одређене сесије неколико пута за време овог пројекта и кроз та писма заједно са децом ћемо осмислити брошуру у којој ће бити водич кроз све ове земље, наравно, очима наших ученика- како они доживљавају своју земљу, шта слушати, шта видети, коју храну пробати и слично, а, истовремено, како виде друге земље- објашњава.

У поменутим земљама писање писама је део полагања државне матуре, која треба да заживи и код нас.

-Идеја пројекта је припрема ученика и за тај испит који је јако битан за државну матуру. Имали смо састанке, колегиница је добила одобрење за пројекат. Следеће недеље већ треба да пошаљемо прва писма, бираћемо школу методом случајног узорка, али ћемо се мењати сви међусобно за различите теме- закључује Филиповићева.

Пројекат траје до маја и почетком јуна би већ требало да конкуришу за европску ознаку квалитета.
Д.Д.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa