Инфо

26. октобар 2023.26. окт 2023.
Bonsoir les grands
23. ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ ШАБАЧКИ BLUES&JAZZ ФЕСТИВАЛ

Bonsoir les grands

Гитара је инструмент који је најлакше свирати и инструмент који је најтеже свирати добро. Класична гитара носи у себи читав један свет. Када погледате шта све она може и спојите са оним што уметник може извести са њом, схватите да се свачији идентитет јасно изрази управо кроз гитару
Утисци и очекивања се сударају, у хаотичном кретању доживљеног у суботу и чеканог у недељу, прошлост и садашњост се сусрећу у мелодији садашњости. Недеља је пролазила уз музику са рачунара, а сада је дошло време за уживо уметнички хедонизам. Изнова се вече осмехује, боје јесени и осећај лета уоквирују један град, а аура око зграде Шабачког позоришта звучи некако отмено, генијално, помало француски. Поздрави старих знанаца у пролазу, први сусрети погледа непознатих, жамор новог ишчекивања. Још по која реч испред велике сале, још мало ширења позитивне енергије пре нове експлозије...

Добро вече, добродошли на друго фестивалско вече....
Добро познат глас као претходница магији врхунских, моћних, јединствених. Bonne journée, наклон публици два скромна човека, ствараоца, Матиаса Дуплесија и Жеремија Жува. Ко их не познаје, упознаће их и неће никада заборавити, а ко познаје свет класичне гитаре с лавином дивљења посматра једне од највећих тренутно.



Они доносе непоновљиву енергију. Дуплеси је гитариста и композитор, зналац и сањар који је нашао начин да фанк, џез и класичну музику споји у јединствене композиције. Инспирисан импресионизмом, Клод де Бисијем пре свега, Дуплеси је аутор композиција које ће радосно плесати великом салом друге фестивалске вечери, а све изведбе звуче још моћније у сарадњи са колегама. Композиције имају јединствени стил, звук, уникатан језик комуникације са публиком, Овај тандем је део трија у коме је још уметник из Индије, трија који је освајао највећа светска признања на највећим фестивалима, а недавно су наступили на јубиларном 50. Фестивалу класичне гитаре у Њујорку, највећем фестивалу овог инструмента на свету. Жереми Жув у својој колекцији признања има неке од најзначајнијих у Европи и свету.

Спаковани кофери су њихова свакодневица, наступају по читавој планети, а Шабац, овдашњи џез и блуз фестивал, односно сви присутни имаће прилику да први на свету виде Матиаса и Жеремија као дует. Великани уз које су они заволели гитару су остали вечна инспирација за ове француске музичаре, али је њихов печат саздан од ауторских композиција.
Д. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa