Инфо

23. новембар 2023.23. нов 2023.
Зека за чистија села
Пример како се брине о животној средини

Зека за чистија села

У општини Владимирци, у засеоку Орловац на искрају општине ратујући са све новим и новим мини депонијама живи Зоран Васиљевић Зека чија свакодневница подразумева сабирање кеса и џакова у постављене контејнере, али изгледа да је лакше само бацити, каже овај неуморни кројач који има бројне мушерије:

-Када се са рада и свакодневнице у Немачкој и Израелу вратите у завичај остају сећања да рецимо бацање пикавца на земљу собом носи казну од 70 евра.Чини се да би и нас овде казна за бацање смећа опаметила. Ја опет у овој предивној зеленој оази где год видим кесу или џак носим у контејнер али то је скоро узалудно. Бог нам је дао немерљиву лепоту а ми се односимо аљкаво што је у рангу тешке болести. Ја углавном чистим од мог Орловца до брда Гогинац у Вукошићу али кад има времена идем и даље по општини, каже увек насмејани Зека.

У скромној кројачкој радњи у Владимирцима Зоран Васиљевић је прави виртуоз на машини и чини све да свакој жељи муштерије изађе у сусрет. Посла је народски преко главе а старе ствари умивене умећем мајстор Зеке попримају првобитни сјај.


У најбољим годинама, а има их 51, живи са супругом Аном и децом Ванесом, Рајком, Радом и Давидом. Љубав ка животној средини пренео је и на децу па са сином Рајком свакодневно чисtи обале и канале од кеса а обиље их је и у реци Добрави и бројним речицама:

-Колико сам само пута гледао како кроз прозор бацају кесе у тек никло жито или са моста у речице. Док ме ноге носе чистићу дајући прмер поштоваоцима чисте средине у којој живимо са жељом да нам наша општина буде чистија иако смо по том питању далеко изнад свих али док и једне кесе буде бачене треба да се срамимо пред прелепим побрђима која треба да наследе наши потомци а бриге за њих никад није превише, у даху говори Зека.

А у разговорима уз рад има времена и за шалу. Како у свакој шали има пола истине, једна од муштерија прокоментарисала је да и својим умећем мајстор Зека штити животну средину јер свако тај предмет на поправци без умећа мајстора завршио би у некој кеси бачен у канал поред пута или у реку.


Додаје само да им се у пролазу неко захвали али углавном чуде и да не мари за тако утрошено време са жељом да и други чине исто.
Сретен Косанић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa