Инфо

7. децембар 2023.7. дец 2023.
Дан кукуруза
Средња пољопривредна школа – ученици и професори пољопривредне стуке, угледним часом обележили светски

Дан кукуруза

Средња пољопривредна школа са домом ученика у Шапцу, следеће године слави значајан јубилеј 120 година постојања школе - свечарска атмосфера полако креће- обележен Дан кукуруза
Сваке године у свету, 26.новембар посвећен је једној од најзначајнијих житарица. Кукуруз је уз, пшеницу и пиринч, једна од три водеће пољопривредне културе у свету. У индустрији је сировина од које се прерадом добија чак стотину различитих производа. Као брашно, кокице, печен или куван, присутан је на трпези. Управо њему је посвећен тај дан. Ту идеалну прилику да се подсетимо колико нам је кукуруз значајан, су искористили и професори стручних предмета, Средње пољопривредне школе Мирјана Баћановић, Миланка Живановић, Александра Марковић и Милена Стаменић и одржали заједнички час са ученицима неколико одељења.

Учествовали су ученици одељења пољопривредни техничар, друге године, прехрамбени техничари – четврте године, прве године смер пекар,смера хортикултуре,са професорима, обележили су на свој начин – презентацијом својих знања на тему гајења кукуруза, основних карактеристика ове културе, успевања, заштите, коришћења и значаја у исхрани, као и примени у биодекорацији.
Ученици Марија Савески,Касијана Марковић, Мишка Лукић,Ивана Грујић,Милан Јовановић, Јован Станимировић презентовали су најважније морфолошке карактеристике, технологију и агроеколошке услове гајења кукуруза. О тим темама је говорила и професорка Мирјана Баћановић.

За успешну производњу неопходне су и одређене мере неге и заштите од болести и штеточина. О томе су говорили Софија Јаковљевић, Александар Радосављевић, Страхиња Петровић који је упознао присутне о штетама које изазива -кукурузни пламенац. Младен Павловић је обрадио тему везану за кукурузну златицу и навео да се ова штеточина храни поленом, свилом и изазива деформације стабла.Уз асистенцију професорке Миланке Живановић.

Ненад Пантелић, Димитрије Пејановић,Петар Коман,Стефан Панић и Лука Ранковић су представили интересантне податке од порекла до статистике производње.



Ученик четврте године прехрамбени техничар Војислав Вукотић, презентовао је хранљива својства: да садржи различите врсте витамина, минералних материја да на пример садржи 10 пута више витамина „А“ од других житарица. Професорка Александра Марковић је употпунила излагање и објаснила како се прави проја на више начина као и слатке мафине од кукурузног брашна. За дегустацију припремљена је богата трпеза на којој се нашла неизоставна проја, мафини, салате, кокице, кувани кукуруз и других производи, која је употпунила малу изложбу различитих хибрида кукуруза. Посебан печат овом угледном часу у част кукуруза, дала је декорација која је одисала топлим јесењим бојама и плодовима, а све уклопљено у аранжманима ученика смера хортикултуре и професорке Милене Стаменић. Угледни час о кукурузу био је прилика да се колеге, стручни сарадници и остали ученици подсете на корисне особине кукуруза, жутог злата наших поља, најважнијој храни за стоку, сировини за индустрију. Опеваном у стиховима Десанке Максимовић:Кукуруже брате, данас сијам за те...

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa