Инфо

4. јануар 2024.4. јан 2024.
Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

Креативни излет економисткиње Ане Јовановић

Јестиви букети - поклони који маме осмех на лице

Економиста је по струци, ради онлајн за страну фирму из Београда. Бави се финансијама, а прављење јестивих букета је, како каже, њен креативни вентил
Букети су леп поклон, а ако су јестиви, онда су још лепши. Управо такве прави Шапчанка Ана Јовановић, која је на идеју да се упусти у креативан и занимљив посао дошла гледајући како то раде на друштвеним мрежама, па је чак и похађала курс код једне Рускиње у Новом Саду да би научила вештину која је у тој земљи веома развијена. Различите су технике, а циљ заједнички- да финални производ измами осмех на лице. Ана је економиста, ради онлајн за једну страну фирму из Београда. Бави се финансијама, а прављење јестивих букета је, како каже, њен креативни вентил и нешто што воли да ради. Зато је и отворила Инстаграм страницу и почела да усрећује друге оригиналним поклонима.

Фото: Приватна архива


Спој лепог, корисног и неспојивог
-Први наменски букет сам урадила 2. марта 2022. године за рођендан пријатељици. Он је био од воћа, цвећа и „фереро рошеа“. У принципу, јестиви букети се и праве од састојака који после могу да се поједу, зато и јесу јестиви. Стављају се разни слаткиши, могу бити слани, за млађе су тражили и од киндер јаја. Цвеће је ту да допуни ко хоће, али нагласак је на тим јестивим састојцима- објашњава она.

Желела је да блиским особама и свим људима који желе да обрадују себи драге понуди нешто другачије, што искаче из оквира уобичајеног.

-Волим да мислим да су букети спој лепог и корисног, јер после остаје нешто што ипак можеш и да конзумираш, небитно да ли су то слаткиши, воће или нешто слано. Могу бити са вином, или неким другим пићем, али нагласак је на томе да увек имаш нешто што можеш да потрошиш, да искористиш- истиче Ана.

Фото: Приватна архива


Иако се чини да је све што треба да уради да уклопи готове производе у смислену целину, сам тај посао није нимало једноставан.

-Могу да кажем да делује лакше него што јесте у суштини. Треба ипак мало времена и осећаја кад стављаш то на штапиће да све лепо изгледа, не само визуелно, него да буде и чврсто и да може да се и преноси. Има ту више техника како то стоји заједно. За воће обично иде у круг, на штапиће. Кокос мора ако се ставља да се лепи и на стиропор, онда се то увија и лепи селотејпом. Нагласак је на вештини да то све увијеш и спојиш и да лепо изгледа. За слане се користи каскадни букет, има техника где се све чачкалицама или двостраним селотејпом лепи за стиропор као основу. Зависи шта се тражи, који букет, шта треба применити. Воћни су највећи изазов, јер с воћем треба пажљиво руковати да се не угњечи- објашњава.

Фото: Приватна архива


Постоје необичне комбинације са воћем и поврћем и управо је то карактеристика ових букета- да спајају неспојиво. Може да се убаци броколи, целер, зависи од сезоне и шта је тренутно доступно. То све заједно може врло лепо да изгледа.

Другачији од других
-Нагласак је на томе да после да можеш да искористиш ту воћку, поврће, ко жели може да поједе. Нека разлика од цвећа које после пар два- три дана увене, лепо је само у датом моменту, а ово опет има неку употребну вредност уколико неко хоће. То посебно важи за слане букете где је све јестиво- наглашава.

Да би један букет направила, треба око два сата са већ унапред обезбеђеним састојцима. Обично људи виде нешто на страници и имају идеју шта би хтели, али прихватају и њене сугестије. Уколико су букети за женску особу, бирају се розе и црвени тонови у декорисању, понекад се додају кутијице за накит или још неки поклончић у цео аранжман. Било је додавања паприка за љубитеље тог поврћа или пак неког омиљеног пића, па тако јестиви постају и „питки букети“.

Фото: Приватна архива


-Имала сам и неких захтева од девојчица које су нешто виделе на Тик- току, па су ми послале како да изгледа букет за другарице од киндер јаја. Прихватам и то да је неко негде нешто видео и онда радим по том обрасцу. Можда на први поглед и делују слични, али кад се мало загледате, сваки има нешто карактеристично и сваки је на свој начин леп и другачији. Углавном слаткиши некако више освајају, поготово млађу популацију. За оне старије траже се више воћни букети. За парове су били занимљиви слани, где је основа позади у облику срца, или са два пића. Неколико последњих су били у „киндер фазону“ и у духу празника. До сада сам успевала све захтеве да испуним, није било оних којима нисам могла да изађем у сусрет- подвлачи Ана.

Наручују из Шапца, Београда, Новог Сада… Цена увек зависи од састојака које користи и величине букета, а уклапа се у жеље и буџет купца. Важно је само да је поклон припремљен с пажњом и љубављу, уз посебан зачин- оригиналност и једно је сигурно- биће другачији од других.
Д.Д.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa