Инфо

4. јануар 2024.4. јан 2024.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ПРИЧА СА НОВОГОДИШЊЕГ БАЗАРА

Измаштани аранжмани за Божићне трпезе

Аранжмане је почела да прави пре десетак година, када је отишла у пензију. Прави их само за Нову годину и Божић и продаје само на Базару. Сама осмисли све што направи, сама проналази материјале, а ковчежиће које је осмислила ове године су се тако добро продавали да је морала да прави нове на тезги
Новогодишњи базар одржан је последње седмице претходне године у пешачкој зони Карађорђеве улице. Тезге су красили различити аранжмани, украси, чарапе и слаткиши, а све са мотивима Нове године.

Један штанд ипак се издвојио од других, пре свега природним материјалима који су коришћени за израду новогодишњих и божићних аранжмана. Ципелице од јутаних џакова, фигурице од платна, корпице од шишарки, ручни рад су пензионерке Миладе Крстић из Шапца, баке седам унука и два праунука.

Аранжмане је почела да прави пре десетак година, када је отишла у пензију. Прави их само за Нову годину и Божић и продаје само на Базару. Сама осмисли све што направи, сама проналази материјале, а ковчежиће које је осмислила ове године су се тако добро продавали да је морала да прави нове на тезги.

Фото: "Глас Подриња"


-Видим шта све има на интернету, али не могу да копирам друге. Могу само да направим оно што сама осмислим у својој глави. Све што направим претходно измаштам и све правим од природних материјала, само тракице купујем у кинеским шоповима. Шишарке сакупљам, сејем жито, шијем бундевице... Комплетан процес израде траје јако дуго. Преко лета сакупљам шипарке, перем их, сушим. Тражим жито, кукуруз... Практично, током целе године трају припреме. Не купујем ништа готово. Не би се ни исплатило, а не би било ни аутентично, нити се то мени свиђа, каже наше саговорница.

Истиче да живи од пензије, а да аранжмане прави из задовољства. Комшијама и пријатељима их поклања. Задовољна је пре свега што се људима веома допадају аранжмани које ствара.

-Мало се постидим када треба да кажем цену, али се онда сетим и колико труда уложим у сваки аранжман, каже Милада Крстић.

Иначе, цене ових оригиналних аранжмана нису ништа више од оних серијске производње и сумњивог квалитета.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa