Инфо

18. јануар 2024.18. јан 2024.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

УТИЦАЈ ТЕМПЕРАТУРНИХ ОСЦИЛАЦИЈА НА ЗДРАВЉЕ

Убише нас промене времена

„Временске прилике утучу и на здраве и на болесне људе, а поготову на оне који имају хроничне болести, али и на децу и посебно на жене у менопаузи“ каже др Весна Букоровић, специјалиста опште медицине у Дому здравља“Др Драга Љочић“. Наша саговорница објашњава да се данас зна да постоји неколико хроничних болести које посебно реагују на времске прилике
Велике температурне осцилације обележиће почетак ове године. Температура је са плус 18 пала на минус 10, а затим се вратила у „дебели“ плус, након чега се најављује нови минус и то у само две седмице. Тако се ових дана половина грађана жали на здравствене тегобе, док им друга половина објашњава да је све то „до времена“.

Др Весна Букоровић специјалиста опште медицине Дома здравља „Др Драга Љочић“ каже да је још Хипократ пре 2.000 година приметио да време утиче на здравље, а да данас постоји и посебна грана, биометеорологија, која се бави утицајем времена на човека.

-Временске прилике утичу и на здраве и на болесне људе, а поготову на оне који имају хроничне болести, али и на децу и посебно на жене у менопаузи. Ми смо имали четири годишња доба и благе прелазе између годишњих доба. Данас се то променило и са плус 20 идемо на минус 10. Биопрогноза нам говори о томе шта можемо да очекујемо приликом већих промена времена, каже др Букоровић.
Објашњава да здрави људи при променама времена некада осете поспаност, узнемиреност, главобољу, недостатак енергије, повећану потребу за сном, никакве озбиљније тегобе. Међутим, временске прилике више утичу на малу децу и на старе.

Фото: Canva


-Млади више реагују инстинктом и више реагују на промене у природи. То није само промена температуре, него и ветар, влажност ваздуха, промена атмосферског притиска, јонизојуће зрачење. Јони делују на рад нашег ендокриног система, односно на наше хормоне. Старији људи су осетљивији на хормонске промене, имају осетљивији метаболизам, као и жене у менопаузи, наводи др Букоровић.
Опште је познато да време посебно утиче на хроничне болеснике. Наша саговорница објашњава да се данас зна да постоји неколико хроничних болести које посебно реагују на времске прилике.

-Пацијенти који болују од реуматидног артритиса имају израженије болове. Код пацијената који болују од плућних болести и астматичара хладно време може да изазове опструкцију. Хладно време код кардиоваскуларних болести, посебно пацијенти са повишеним крвним притиском, изазива стезање крвних судова и повећање притиска. Код психички оболелих особа изазива узнемиреност. Особе које имају гастроинтестиналне тегобе чир на желуцу и дванаестопалачном цреву имају појачане болове, каже др Букоровић.

Сан нас лечи. Током сна је смањено лучење хормона стреса, смањује се крвни притисак, организам се регенерише. Поред довољно сна битно је и да уносимо довољно течности


Такође, др Букоровић каже и да тамо где је „направљен рез“, односно прекинут континуитет кости или ткива, јавља се ожиљно ткиво и код неких људи се јављају нелагодности на том месту.
Наша саговорница саветује све који имају изражене тегобе приликом промене времена да прате временску прогнозу и савете, те да се не излажу неповољним метеоролошким условима. Истиче и велику важност доброг сна.

-Сан нас лечи. Током сна је смањено лучење хормона стреса, смањује се крвни притисак, организам се регенерише. Поред довољно сна битно је и да уносимо довољно течности. Вода коју можемо да искористимо је она која се узима чешће и у мањим гутљајима, а не чаша одједном. Потребно је да исхрана тада не буде тешка и масна, него са довољно витамина и минерала. Наше зимске салате и туршије су пуне соли и о томе треба водити рачуна. Редовна физичка активност доводи до утренираности крвних судова који лакше реагују на промене времена, каже др Весна Букоровић.
Људима који осете сметњу промене времене, а да им се то раније није дешавало, саветује да консултују лекара. Некада ова осетљивост на временске осцилације представља увод у неку хроничну болест.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa