Инфо

1. фебруар 2024.1. феб 2024.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Поводом школске славе

Светосавска академија у ОШ „Лаза К.Лазаревић“

Његово преосвештенство епископ шабачки Јеротеј служио је обред сечења славског колача
Светосавска академија поводом школске славе одржана је у суботу у ОШ „Лаза К. Лазаревић“ у Шапцу. Његово преосвештенство епископ шабачки Јеротеј служио је обред сечења славског колача. Како је истакао, „на наш народ, на наше школство, Свети Сава је оставио велики траг, јер је управо он кроз оснивање и установљавање српске цркве основао и српску просвету“.

Фото: "Глас Подриња"


Носилац духа светосавског
-Свети Сава је све што је проповедао сам у животу практиковао и просвећивао наш народ и писаном и усменом речју, што видимо и из његове беседе о храброј вери коју је изговорио пре више од 800 година у манастиру Жичи. Осим тога, био је један од првих писаца српских, утемељитеља књижевности српске. Управо то његово просветитељство касније се неговало и проносило кроз традицију нашег народа.
Личност по којој носи име ова школа, Лаза Лазаревић, био је носилац тог духа светосавског, што најбоље видимо у његовим приповеткама. Управо он ту описује тај православни начин живљења, правоживље, што је у ствари израз наше православне вере, чији програм је Свети Сава давно, пре Лазе, био изговорио у манастиру Жича- рекао је епископ шабачки Јеротеј.

Дечији хор ОШ „Лаза К. Лазаревић“ који чине ученици четвртог разреда, представио се Светосавском химном, песмама „Точак живота“, „Завет“, „Светосавско звонце“, „Светло у тами“.

Фото: "Глас Подриња"


Програм из три дела
-Песме су солистичке, уз инструменталну пратњу и у „а капела“ стилу. Вежбали смо, припремали смо се, били смо истрајни и верујем да је публика овог дивног светосавског дана била расположена да нас саслуша и да смо били достојни њихове пажње- рекла је професорка музичког Снежана Ранковић Ђерић.

Пригодан програм приредили су сви ђаци са својим професорима.
-Код нас су увек традиционално домаћини славе одељенске старешине ученицима четвртог и осмог разреда, а већ крајем октобра почињу припреме за програм. Наша академија је подељена на три сегмента. Имали смо хор који је извео духовну и етно музику, драмски део који су припремили домаћини, ученици четвртог и осмог разреда и фолклорни део који је прошле године колегиница Милица Предић у нашој школи обновила. Велика је част што смо угостили његово преосвештенство епископа шабачког господина Јеротеја- рекао је наставник верске наставе Игор Бошковић.

Фото: "Глас Подриња"


У улози свештеника нашао се Младен Јеремић.

-Испричао сам нешто о Светом Сави. Он је био најмлађи син великог жупана Стефане Немање. Није желео да буде владар, цео живот је посветио Богу и роду. Све што је радио постоји и данас, црква, школе, књиге- нагласио је Младен.

Фото: "Глас Подриња"


Такође, у Лазиној галерији постављена је изложба слика и икона које су радили ученици виших разреда.
Д.Д.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa