Инфо

8. фебруар 2024.8. феб 2024.
Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

ТЕСЛИНА КОНФЕРЕНЦИЈА У ЊУЈОРКЕРУ

Само заједно и отвореног срца можемо даље

Овогодишња Конференција је окупила и ујединила људе из најразличитијих сфера уметности и науке, стручњаке из различитих области, људе из различитих култура, а заједнички је био Тесла
„Tesla Spirit Conference and Award 2024“, 12. традиционална конфернеција у организацији Теслине научне фондације Америке и Србије, одржана је13. јануарау хотелу „Њујоркер“ на Менхетну, Као и сваке године, у току Конференције додељене су захвалнице и медаље заслужним организацијама и појединцима који су током претходне године на достојанствен и оригиналан начин промовисали име и дело Николе Тесле и име Теслиног народа. Најпрестижнија награда„Tesla Spirit Award 2024“ дечјем хору из Кливленда „Свети Сава“.

Фото: Приватна архива


-Ове године смо имали рекордан број учесника тако да смо програм организовали кроз неколико временско-тематских целина а учествовали су многи угледни научни радници, стручњаци, привредници, новинари, уметници, глумци и књижевници из целог света; између осталих: др Михајло Правица, др Кен Некиц, др Вјера Мујовић, Данко Р. Вашовић, Марк Алези, Срђан Сотиров и Предраг Карасовић, Никса Добре, др Ђорђе Колдзиц, др Александар Игњатовић Пертини, Ешли Редферн и сарадници: школска платформа САД, Маја Цветковић Сотиров, Шапчанке др Мирјана Божић, Биљана Реган која је представила своју колекцију и многи други.

У холу хотела је уприличена изложба слика наших познатих уметника: Јелене Бибић, Гордане Ненадовић, Јасмине Јовановић, Василене Радановић, Ане Марије Говер, Милице Савић и Милунке Пејоске- рекла је за „Глас Подриња“ др Нада Мартиновић, потпредседница Теслине научне фондације и додала:

-Пратим рад Теслине Научне Фондације већ годинама, учествовала сам као предавач на претходним конференцијама, а од пре пар година активно учествјем у раду Фондације. Овогодишња коференција је, по мени а судећи и по изјавама учесника и посетилаца, до сада најуспешнија. Била је посвећена Теслином народу, Теслиним клубовима и кроз њих, културној дипломатији.



Овогодишња Конференција је окупила и ујединила људе из најразличитијих сфера уметности и науке, стручњаке из различитих области, људе из различитих култура, а заједнички је био Тесла…

Посебно важан пројекат Теслине научне фондације је веб платформа Тесла клубова и Теслиног народа који је окупио стручњаке и промотере Теслиног лика из целог света, а на којој ће се наћи огроман материјал у вези са темом Николе Тесле и Теслиног народа.

Признање
-У моју “малу америчку хорску авантуру” сам кренула пре 21 годину због жеље да моји синови, Виктор и Лука, који тада јос нису ишли у школу, не забораве српски. Они су одраслли а ја наставила да се “играм”. Иако их је живот одвео у неком другом правцу, (заврсили су факултете, запослили се), и даље воле да запевају. Ове године су и они наступили са децчим хором, изводећи Балашевићеву песму “Неки нови клинци” и тако на симболичан начин заокрузили ту нашу хорску причу.
Ове године смо и хор и ја награђени (деца су добила медаље а ја најпрестижнију награду организације „Тесла Спирит Аwард 2024“, што је изузетна част, радост али и одговорност. За децу је то велики подстерк али и пример њиховим вршњацима да се пожртвованошћу, знањем и љубављу према правим вредностима може далеко стици. Вазно је да знају да њихов рад неко прати, цени и препознаје - а то је управо један од циљева Фондације.


У Теслиној фондацији посебно су поносни на овогодишњи културно уметнички програм. Током трајања Конференције наступали су: глумица Вјера Мујовић, Фолклорни ансамбл “Грачаница” из Бостона коју води др Ђорђе Колдзиц (родом из Ваљева), др Душанка Иванова са балетском нумером “Тесла” и дечји хор “Свети Сава” из Кливленда.

Хор „Свети Сава“ је награђен Теслином наградом јер више од 20 година чува наш језик, културу и традцију кроз песму, а деца су добила Теслине медаље и проглашена најмлађим културним Амбасадорима.

Фото: Приватна архива


-Ова награда припада свим певачима који су за ових 20 година запевали са нама- каже идејни творац и оснивач хора „Свети Сава“, Нада Мартиновић и наводи:

-Лично сам поносна на прелепу сарадњу са мојом колегиницом (некадашњом уценицом), професорком музичке културе Снежаном Шалаи Тибор која је са својим уценицима индиректно уцествовала на Конфренцији. Наиме, наш заједнички пројекат, Музика без граница, у коме су учесвтвовала деца из О.Ш. “Вук Караџић” и шабачке Музичке школе је приказиван упоредо са наступом хора.

Планови
-Настављамо рад на Теслином порталу (Платформа Николе Тесле клубова на којој смо радили задњих 10 година покренула је изградњу Теслиног портала који ће бити стручан и информативан како би сви они који отварају Тесла клубове по свету, наши људи и странци, могли да преузму одговарајуће материјале). Такође, настављамо са радом на отварању Тесла клубова, у плану су експериментални програми/радионице за децу у дијсапори а такође и наставак рада на успостављању сарадње и размене између деце у дијаспори и Србији. У току су и припреме за летњу конференцију у Београду која се традиционално одржава у јулу- одговорила је Нада Мартиновић на питање о даљим плановима Теслине научне фондације.


Фото: Приватна архива


По речима Наде Мартиновић, упркос наизглед разноликом садржају, порука овогодишње конференције је јасна: само заједно и отвореног срца можемо даље и боље, што је у складу са Теслиним идеалистичким и алртруистичким погледом на живот. Нико није далеко стигао (потпуно) сам…живо познаство, стисак руке, донело је свима позитивне вибрације једног великог тима који функционише као међусобни ветар у леђа…
Т.Т.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa