Инфо

8. фебруар 2024.8. феб 2024.
Фото: МЗ Прњавор

Фото: МЗ Прњавор

ПРОТЕКЛУ ГОДИНУ У ПРЊАВОРУ ОБЕЛЕЖИЛИ ЗНАЧАЈНИ ИНФРАСТРУКТУРНИ РАДОВИ

Место у ком млади остају

„Најбитнији инфраструктурни пројекат, који смо прошле године урадили, јесте уређење центра села. Више од 1.000 метара путева је насуто и то новим методом који је ЈП „Инфраструктура“ тек почела да примењује. После 11 година поново је почело ширење водоводне мреже у Прњавору“, каже председник Савета Месне заједнице Прњавор Милош Јекић
Прњавор је у другој половини прошле године био велико градилиште. Уређен је центар села, као и пијаца, највећа сеоска на територији Шапца. Насут је већи број путева, очишћени су канали, а у центру села је први пут засијала новогодишња јелка.

Нови Савет Месне заједнице изабран је у јуну 2022. године . Чине га млади људи који желе да остану у свом селу, имају јасну визују како оно треба да изгледа и раде на њеном остварењу.

-Најбитнији инфраструктурни пројекат, који смо прошле године урадили, јесте уређење центра села. Бехатоном је покривено око 500 квадрата, а како бисмо спречили паркирање на овој површини купили смо, од својих средстава, жардињере у које ће бити посађено зимзелено растиње. Набавили смо и нове канте за смеће, а постављена је и огласна табла. Реновирали смо дечје игралиште које је било девастирано. Постављене су нове справе, а оно што је већ постојало је офарбано, наводи председник Савета МЗ Прњавор Милош Јекић.

Фото: МЗ Прњавор


Недеља је традиционално пијачни дан у Прњавору. Пре неколико година забрањена је сточна пијаца, али се све остало и даље продаје. Један део тезги је поред пута, док је уређени пијачни простор, након више деценија, сада први пут добио асфалт. Простире се на око 1.200 квадрата и на њему се налази двадесетак тезги.

-Пијаца до сада никада није асфалтирана, само је насипана ризлом и шљунком. На једном делу, где су локали, постављен је бехатон. Направљени су одводи како се вода не би задржавала. Урађена су укупно три црпна бунара, на центру и на пијаци, два о трошку МЗ, док је извођач радова „Југокоп“ један урадио бесплатно, каже Јекић.

Фото: МЗ Прњавор


Последњи пут на путној инфраструктури рађено је када су 2021. године асфалтиране две мање улице, дужине око 700 метара, тада из средстава од пореза МЗ. Нови Савет МЗ изборио се да, уз велику помоћ града Шапца, нови изглед добије већи број сокака, атарских путева, пут поред гробља.

-Више од 1.000 метара путева је насуто и то новим методом који је ЈП „Инфраструктура“ тек почела да примењује. Уместо ранијег посипања шљунком, сада прво гредер поравна пут, затим се наспе туцаник, потом поново пређе гредер и на крају ваљак са вибрацијом, што на крају буде попут бетона. Овакав пут је много квалитетнији и трајнији. Постављени су и лежећи полицајци у две улице, наводи Јекић.
Истовремено се радило и на редовном одржавању постојеће инфраструктуре и мобилијара у селу.

Редовно је кошено гробље, чишћени су канали и постављањем бетонских цеви прављени пропусти, мењане су прегореле сијалице уличне расвете. Чишћене су дивље депоније, а једна је успешно затворена.

Фото: МЗ Прњавор


Пакетићи за најмлађе
Савет Месне заједнице Прњавор и ове године је, на Бадње вече, у порти цркве Светог пророка Илије обезбедио око 400 пакетића из сопствених средстава. Традиција даривања најмлађих траје већ дуже година.


Све је урађено уз велику помоћ Градске управе града Шапца. Приходи од пореза у Прњавору су око четири милиона динара, тим средствима по тренутним ценама не би могло много да се уради. Кажу у Месној заједници, добили су од Града и више од обећаног.

-После 11 година поново је почело ширење водоводне мреже у Прњавору: ЈКП „Водовод Шабац“ урадио је 2 километра мреже ка Рибарима. Имамо обећање да ће ове године бити урађен још километар ка Лозници. Планира се и реконтрукција електричне мреже у Церској улици и улици Ново насеље. Битна ствар за Прњавор јесте и скоро отварање експозитуре Поштанске штедионице. Наши мештани, али и мештани околних села неће више морати да иду до Богатића, Шапца или Лешнице до шалтера ове банке. Веома смо захвални људима који су препознали потребе наших мештана и донели одлуку о отварању ове екпозитуре, кеже Милош Јекић.

Фото: МЗ Прњавор


Домаћини „Михољских сусрета села“
Прњавор је прошле године трећи пут организовао „Михољске сусрете села у Мачви“, под покровитељством Министарства за бригу о селу и Града Шапца. Манифестација је окупила више од 300 учесника. На програму су биле спортске игре, кулутрно-уметнички програм, базар старих заната, такмичење у прављењу гулаша, а први пут и дефиле трудница и беба. Током три дана трајања манифестације Прњавор је угостио велики број посетилаца из целе Мачве, али и шире.


Прњавор се може похвалити и једним од најлепших и најуређенијих сеоских домова културе у Србији. Имају своје аматерско позориште, фолклорни ансамбл, ликовну колонију „Дрина“ и књижевно – поетски клуб.

-Дом културе „Прњавор“ постоји око 70 година, а почеци културне активности у нашем селу везани су још за 1922. годину и изградњу Спомен капеле. Прошле године смо добили и награду Културно – просветне заједнице за 100 година бављења културом. Најактивнији је наш Фолклорни ансамб који током године учествује на бројним догађајима у Србији, али и региону, па и у Европи. Били су један од преставника Шапца на Светосавском балу у Бечу и то је било први пут да учествује један сеоски ансамбл на том догађају. Такође прошле године, на Међународном фестивалу фолклора у Врњачкој Бањи, били су други, док су годину дана раније на фестивалу у Пољској били први, а наш оркестар је био други, у конкуренцији 12 земаља, наводи директор Дома културе „Прњавор“ Марио Максимовић.

Фото: МЗ Прњавор


Прошле године Ликовна колонија „Дрина“ одржана је 22. пут, а поводом 20 година постојања приређена је и изложба у Народном музеју у Шапцу.

Други пут су организовали фестивал „Дани позоришта“ у Прњавору. Публика је бесплатно могла да погледа седам представа у извођењима различитих аматерских позоришта из Србије. Драмска секција Аматерског позоришта „Прњавор“, која постоји дуже од 50 година, и тренутно спрема једну нову представу.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa