Инфо

1. фебруар 2024.1. феб 2024.
Уписано је 465 склопљених бракова, Фото: Pixabay

Уписано је 465 склопљених бракова, Фото: Pixabay

Све мање бракова, све више развода

Током претходне године у Матичну књигу венчаних града Шапца уписано 465 склопљених бракова. Са друге стране, прошле године поднето 690 захтева за развод брака. У Матичну књигу рођених уписано 1.189 деце
Никада мање склопљених бракова и никада више развода. Овако би се поједностављено могла описати ситуација у Шапцу, а вероватно и у другим градовима Србије. Срећом, без обзира на потписе на папирима, деца се рађају.

Током претходне године у Матичну књигу венчаних града Шапца уписано је 465 склопљених бракова. Ипак, од овог броја само су 383 венчања обављена у Шапци, док су остали бракови склопљени у иностранству. Више венчања било је чак и 2021. године, када је још увек трајала пандемија, а због различитих ограничења одлагане су и свадбе, па тако и склапања бракова. Те године у Шапцу је обављено 407 венчања, док су уписана још 72 брака закључена у иностранству. Не постоје званични подаци колико парова живи у ванбрачним заједницама.

690 захтева за развод брака, 10 више него годину раније, Фото: Pixabay


Током прошле године имали смо и два или три мушкарца који су преузели младино презиме. Сада се много мање венчања обавља у нашој сали, док је знатно више излазака матичара у ресторане


Са друге стране, прошле године је поднето 690 захтева за развод брака, 10 више него годину раније.

-Невесте су углавном традиционалне и преузимају супругово презиме, али је све више оних које задржавају своје и додају супругово. Током прошле године имали смо и два или три мушкарца који су преузели младино презиме. Сада се много мање венчања обавља у нашој сали, док је знатно више излазака матичара у ресторане. Такође се чешће него раније заказују и венчања радним данима. Младе најчешће и даље поштују традицију облачења венчаница, мада има и оних које обуку неку пригодну хаљину или комплет, поготову ако је радни дан. Малолетнички бракови су све ређи, али их још увек има. Прошле године је склопљено два или три, уз дозволу Основног суда, наводи Јелена Алексић, матичар града Шапца.

Највише је било Лазара (њих 32) и Лука (31), међу дечацима. Девојчице се и даље најчешће зову Милица (24) и Софија(22), Фото: Pixabay


Током прошле године у Матичну књигу рођених уписано је 1.189 деце. Од тога је 1.011 рођено у Шапцу, док су осталих 178 рођени у иностранству и на захтев родитеља уписани овде. Дечака је било тек незнатно више.

Највише је било Лазара (њих 32) и Лука (31), међу дечацима. Родило се и доста Василија (21), а више од десет дечака понело је и имена Алексеј, Михаило, Вукан. Нису били ретки ни Максими, Деспоти, Огњени.

Девојчице се и даље најчешће зову Милица (24) и Софија(22). Следе Анђеле (15), Емилије (14), Јоване (12). Родитељи младих дама радо бирају и кратка имена до три или четири слова, а било је и Валерије и Настје. Ове године је, а кажу у матичној служби да не памте од када, рођена и једна Вида.

Током прошле године у Матичну књигу рођених уписано је 1.189 деце. Од тога је 1.011 рођено у Шапцу, док су осталих 178 рођени у иностранству и на захтев родитеља уписани овде. Дечака је било тек незнатно више

Морталитет је, нажалост, поново већи од наталитета. Протекле године у књигу умрлих уписано је 1.280 смрти, од тога 1.260 на територији Шапца, док је осталих 20 Шапчана преминуло у иностранству. Умрло је 91 више него што се родило, али када се упореди са остатком Србије статистика у Шапцу је добра, с обзиром да је на територији целе Србије у 2023. године 36.000 особа умрло више него што се беба родило.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa