1. februar 2024.1. feb 2024.
Upisano je 465 sklopljenih brakova, Foto: Pixabay

Upisano je 465 sklopljenih brakova, Foto: Pixabay

Sve manje brakova, sve više razvoda

Tokom prethodne godine u Matičnu knjigu venčanih grada Šapca upisano 465 sklopljenih brakova. Sa druge strane, prošle godine podneto 690 zahteva za razvod braka. U Matičnu knjigu rođenih upisano 1.189 dece
Nikada manje sklopljenih brakova i nikada više razvoda. Ovako bi se pojednostavljeno mogla opisati situacija u Šapcu, a verovatno i u drugim gradovima Srbije. Srećom, bez obzira na potpise na papirima, deca se rađaju.

Tokom prethodne godine u Matičnu knjigu venčanih grada Šapca upisano je 465 sklopljenih brakova. Ipak, od ovog broja samo su 383 venčanja obavljena u Šapci, dok su ostali brakovi sklopljeni u inostranstvu. Više venčanja bilo je čak i 2021. godine, kada je još uvek trajala pandemija, a zbog različitih ograničenja odlagane su i svadbe, pa tako i sklapanja brakova. Te godine u Šapcu je obavljeno 407 venčanja, dok su upisana još 72 braka zaključena u inostranstvu. Ne postoje zvanični podaci koliko parova živi u vanbračnim zajednicama.

690 zahteva za razvod braka, 10 više nego godinu ranije, Foto: Pixabay


Tokom prošle godine imali smo i dva ili tri muškarca koji su preuzeli mladino prezime. Sada se mnogo manje venčanja obavlja u našoj sali, dok je znatno više izlazaka matičara u restorane


Sa druge strane, prošle godine je podneto 690 zahteva za razvod braka, 10 više nego godinu ranije.

-Neveste su uglavnom tradicionalne i preuzimaju suprugovo prezime, ali je sve više onih koje zadržavaju svoje i dodaju suprugovo. Tokom prošle godine imali smo i dva ili tri muškarca koji su preuzeli mladino prezime. Sada se mnogo manje venčanja obavlja u našoj sali, dok je znatno više izlazaka matičara u restorane. Takođe se češće nego ranije zakazuju i venčanja radnim danima. Mlade najčešće i dalje poštuju tradiciju oblačenja venčanica, mada ima i onih koje obuku neku prigodnu haljinu ili komplet, pogotovu ako je radni dan. Maloletnički brakovi su sve ređi, ali ih još uvek ima. Prošle godine je sklopljeno dva ili tri, uz dozvolu Osnovnog suda, navodi Jelena Aleksić, matičar grada Šapca.

Najviše je bilo Lazara (njih 32) i Luka (31), među dečacima. Devojčice se i dalje najčešće zovu Milica (24) i Sofija(22), Foto: Pixabay


Tokom prošle godine u Matičnu knjigu rođenih upisano je 1.189 dece. Od toga je 1.011 rođeno u Šapcu, dok su ostalih 178 rođeni u inostranstvu i na zahtev roditelja upisani ovde. Dečaka je bilo tek neznatno više.

Najviše je bilo Lazara (njih 32) i Luka (31), među dečacima. Rodilo se i dosta Vasilija (21), a više od deset dečaka ponelo je i imena Aleksej, Mihailo, Vukan. Nisu bili retki ni Maksimi, Despoti, Ognjeni.

Devojčice se i dalje najčešće zovu Milica (24) i Sofija(22). Slede Anđele (15), Emilije (14), Jovane (12). Roditelji mladih dama rado biraju i kratka imena do tri ili četiri slova, a bilo je i Valerije i Nastje. Ove godine je, a kažu u matičnoj službi da ne pamte od kada, rođena i jedna Vida.

Tokom prošle godine u Matičnu knjigu rođenih upisano je 1.189 dece. Od toga je 1.011 rođeno u Šapcu, dok su ostalih 178 rođeni u inostranstvu i na zahtev roditelja upisani ovde. Dečaka je bilo tek neznatno više

Mortalitet je, nažalost, ponovo veći od nataliteta. Protekle godine u knjigu umrlih upisano je 1.280 smrti, od toga 1.260 na teritoriji Šapca, dok je ostalih 20 Šapčana preminulo u inostranstvu. Umrlo je 91 više nego što se rodilo, ali kada se uporedi sa ostatkom Srbije statistika u Šapcu je dobra, s obzirom da je na teritoriji cele Srbije u 2023. godine 36.000 osoba umrlo više nego što se beba rodilo.
M.M.

Najnoviji broj

16. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa